Aflivning og kremering af hund

Det kan være svært at tage beslutningen om aflivning, og man kan være usikker på, hvordan det foregår. Tøv ikke med at kontakte din vanlige dyrlæge eller vores dyrlæger i AniCura-appen, hvis du har brug for rådgivning eller vurdering af din hunds tilstand og prognose.

Det svære farvel

At hjælpe et kæledyr med at sove ind, er én af dyrlægens vigtigste opgaver. Vi tager hensyn til dine ønsker og din hunds behov, så den sidste tid bliver så stressfri og rolig som muligt.

Hvornår er det tid til aflivning?

Inden du tager beslutningen om aflivning, kan du altid bestille et forberedende besøg hos din dyrlæge eller kontakte vores dyrlæger i AniCura-appen. Det kan være rart og vigtigt at få snakket igennem, hvornår det er tid til at sige farvel, så din hund ikke lider unødigt. Sædvanligvis bookes en dyrlægetid for aflivning, men nogle gange kan et sygdomsforløb gå så hurtigt, at en akuttid er nødvendig, og man må sige farvel, uden at man føler sig godt forberedt på det.

Hvordan foregår en aflivning?

Først får hunden en bedøvende indsprøjtning i en muskel. Der går normalt ca. 5-15 minutter, før den virker. Mens den får effekt, kan du og din familie sidde sammen med jeres hund i ro og mag. Når hunden er faldet godt i søvn placeres en kanyle i et blodkar og den får en overdosis af et bedøvelsesmiddel, så den trygt sover ind. 

Dyrlægen kontrollerer derefter at hjertet ikke længere slår og at åndedrættet er stoppet, samt flere andre parametre. Hele processen er smertefri for hunden, men muskelbevægelser og refleksmæssige åndedrag kan forekomme. Det er helt naturligt og beror ikke på, at din hund føler ubehag. 

Det er ofte en stor sorg for dig som ejer at få aflivet din hund, som måske har været din eller hele familiens tro følgesvend i mange år. Der findes forskellige hotlines og psykologer, som har specialiseret sig i at tale med folk, der har mistet et kæledyr. 

Hvem kan være til stede?

Som ejer er du og din familie velkomne til at være med under hele forløbet, men du har også mulighed for at aftale med dyrlægen, at du kun er med til dele af forløbet eller helst er fri. Hvis du ikke vil være til stede under selve aflivningen, kan du få din hund at se efter aflivningen.

Børn kan sagtens være med ved aflivningen, hvis der er voksne til stede, som kan håndtere børnenes sorg. Det kan ofte være nemmere at forstå, at jeres hund ikke længere lever, hvis man selv har været med under aflivningen. Og ofte kan forestillingerne om, hvordan aflivningen mon foregår være langt mere dramatiske end virkeligheden. Børn reagerer normalt rationelt og kan ofte klare situationen bedre end voksne. Derimod kan det være svært for dem at se deres forældre i sorg. At vise og dele sin sorg kan være en mulighed for at komme tættere på hinanden, og en god måde at håndtere sorgen på. Børn har som regel brug for at tale om det, der er sket på en saglig måde for at kunne bearbejde sorgen. Men det vigtigste er, at barnet er forberedt på det, der skal ske.

Hvad sker der efter aflivningen?

Direkte efter aflivningen opbevares hunden på køl eller i fryserum, præcis som for menneskers vedkommende.

Kremering eller begravelse 

Du kan på forhånd beslutte, om du blot vil have din hund kremeret (fælleskremering) eller om du også ønsker at få udleveret en urne med din hunds aske efterfølgende (separat kremering). Kremeringen foregår i et kæledyrskrematorium. Ved separat kremering følger en journal den enkelte hund, som håndteres individuelt under hele processen.

Du kan også vælge at få din hund med hjem, så du kan begrave den i haven. Her skal du sørge for at graven er mindst 80 cm dyb og minimum 100 meter fra brøndboring. Der findes også særlige dyrekirkegårde, som tager imod kremerede dyr. Ved begravelse derhjemme, kan specielle mindesten bestilles.

Urne til hunde

Asken leveres i en urne, som du kan hente hos din dyrlæge inden for få uger efter kremeringen. Du kan vælge mellem forskellige typer urner, der enten kan begraves, urner hvor asken spredes ud eller urner der fx. kan stå i hjemmet som et synligt minde. 

Pris på aflivning og kremering af hund

Betaling og aftale om kremering foretager vi ved starten af besøget, så du ikke skal tænke på det efterfølgende.

Du finder priser hos din lokale dyrlæge herunder: 

AniCura Aarhus Dyrehospital

AniCura Familiedyrlægerne Aars

AniCura Familiedyrlægerne Aalborg

AniCura Københavns Dyrehospital

AniCura Køge Dyrehospital

AniCura Dyrehospitalet City Syd

AniCura Dyreklinikken Nørresundby

AniCura Gistrup Dyrehospital

AniCura Odense Dyrehospital

AniCura Varde Dyrehospital

AniCura Centrum Dyrehospital

AniCura Frederiksværk Dyrehospital

AniCura Hjørring Dyrehospital

AniCura Holbæk Dyrehospital

AniCura Rynkeby Dyreklinik Rynkeby

AniCura Rynkeby Dyreklinik Nyborg

AniCura Rynkeby Dyreklinik Kerteminde

AniCura Skovlunde Dyrehospital

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Rødding

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Sommersted 

AniCura Vangede Dyreklinik

AniCura Tranbjerg Dyrehospital

 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.