Overvægtige hunde lever 2,5 år kortere

Undersøgelsen afslørede at levetiden hos overvægtige hunde var markant kortere i forhold til normalvægtige hunde. Over 50.000 hunde indgik i undersøgelsen, fordelt på 12 populære racer. Den negative effekt af overvægt kunne ses i alle racer, men hvordan overvægten påvirkede levetiden, varierede mellem racerne. Minds påvirkede var hanhunde af racen schæferhund med 5 måneder mindre levetid og mest påvirket var hanhunde af racen yorkshire terrier med 2,5 års mindre levetid.

Ringere livskvalitet

Det anslås at over 20% af danske husstande har en eller flere hunde. På trods af vores store kærlighed til hunden så er mange kæledyrsejere ikke opmærksomme på de alvorlige helbredsmæssige konsekvenser det har for hunden at være overvægtig. Overvægt hos kæledyr er et stigende problem og de seneste tal fra USA viser at hver tredje kat og hund er overvægtig.

 Selvom undersøgelsen ikke afdækkede årsagerne til de ekstra gram og kilo, så spiller fodring en vigtig rolle i overvægt hos vores kæledyr. Ifølge en undersøgelse fra Better Cities for Pets, så giver mere end halvdelen af hunde- og katteejere deres dur ekstra mad, hvis de tigger, og 22% af kæledyrsejerne siger, at de overfodrer deres dyr for at gøre dem glade.

Dyrlæge Thomas Larsen fra AniCura Dyrehospitalet City Syd forklarer:

”Ofte er hundeejere ikke opmærksomme på at deres dyr er overvægtigt og mange forstår ikke hvor stor en påvirkning det kan have for hundens helbred. Hvis hunden er overvægtig, er der markant øget risiko for skavanker som ledproblemer, vejtrækningsproblemer, nogle typer cancer og generelt nedsat livskvalitet. Disse helbredsmæssige udfordringer kan  forkorte dyrets levetid.”

 ”For mange hundeejere er det at give hunden mad, i særdeleshed lækre rester fra middagsbordet, deres måde at vise kærlighed til hunden. Ved bare at være opmærksom på, hvad vi fodrer vores hunde med, kan vi nå langt i forhold til at holde dem i god form og forhåbentlig beholde dem i mange år,” forklare Thomas Larsen.

 

Pas på vægten

Forebyggelse er bedre end behandling, og det er derfor vigtigt at hundeejere er opmærksomme på dyrets vægt og om der sker en eventuel vægtøgning. Her er nogle tips til, hvad du kan gøre for at dit kæledyr holder en sund vægt:

  • Tal med din dyrlæge omkring din hunds vægt og hvad idealvægten bør være.
  • Sørg for at din hund får tilstrækkelig motion, afhængigt af størrelse og race.
  • Drop de fleste rester fra middagsbordet. Giv kun rester, hvis det er magert kød eller grøntsager som din hund kan tåle.
  • Vej din hund! Selv små vægtøgninger har indvirkning på helbredet.

 

Omkring undersøgelsen

Studiet er udført af University of Liverpool og WALTHAM og er et retrospektivt observationsstudie, der indarbejdede demografi, geografi og klinisk data fra hunde på BANFIELD Pet Hospitals i perioden fra april 1994 til september 2015. Data var tilgængelig for 50.787 hunde, fordelt på racerne: gravhund, schæferhund, golden retriever, labrador retriever, amerikansk cocker spaniel, beagle, boxer, chihuahua, pitt bull terrier, pomeranier, shih tzu og yorkshire terrier. For hver race blev levetiden mellem overvægtige og normalvægtige hunde sammenlignet.

Læs hele undersøgelsen (engelsk) her.

Flere nyheder

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.