Opkastninger hos kat

Enkeltstående eller få opkastninger hos kat kan skyldes, at katten slikker meget pels i sig i forbindelse med soignering, hvorved der dannes såkaldte ”hårboller”. Hårboller passerer som regel selv, men nogle gange er det nødvendigt at fjerne dem kirurgisk. Ved gentagne opkastninger bør dyrlægen altid opsøges.

Hvis katten har ædt et fremmedlegeme, som ikke kan nedbrydes i mave-tarmkanalen, kan det medføre opkastninger. Fremmedlegemer kan også passere fra maven og videre til tarmen, og sætte sig fast der, hvorved det medfører en akut forstoppelse i tarmen. Katte med corp. al. (fremmedlegeme) kan hurtigt blive meget syge, og har brug for omgående dyrlægebehandling.

Andre sygdomme kan også medføre opkastninger; for eksempel nyresvigt, leversvigt, diabetes (sukkersyge) og bugspytkirtelbetændelse. Diagnosen stilles i disse tilfælde ved hjælp af blodprøver og ultralydsundersøgelse.

Infektioner, så som salmonella, kan også give opkastninger og diarré. Katte smittes med salmonella via afføring fra småfugle. Hvis katten jager fugle, og er omkring foderbrættet, er der en risiko for at den smittes. Salmonella går som regel relativt hurtigt over, og det er usædvanligt at mennesker smittes af katte med salmonella.

Virusinfektioner kan også give opkastninger hos kat. Kattesyge, som forårsages at en virus, er en meget alvorlig infektion, som kan være livstruende, især for unge katte. De fleste katte i Danmark er vaccinerede mod kattesyge.

Kroniske opkastninger, det vil sige opkastninger, der har stået på i mere end 2-3 uger, kan skyldes betændelse i maven og tarmen. Denne diagnose stilles som regel ved hjælp af endoskopering (gastroskopi, koloskopi) af mavesækken og tarmen, hvor der udtages små vævsprøver, der analyseres i mikroskop. 

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

Dyrlægen bør altid opsøges i tilfælde af vedvarende opkastninger. Katten kan hurtigt blive dehydreret, og miste væske og salte, når den kaster op.

Hvis kattens almentilstand bliver påvirket (feber, sløvhed eller dehydrering)

  • Hvis dyreejeren mistænker, at katten har slugt et fremmedlegeme
  • Hvis katten kaster vand op
  • Hvis opkastningerne og diarréen bliver blodtilblandet

Behandling

Akut gastroenteritis plejer at gå over efter nogle dage med behandling med intravenøs væsketilførsel, og når opkastningerne er stoppet, let fordøjelig skånekost.

Hvis det slugte fremmedlegeme ikke kommer op af mavesækken, kan det nogle gange fjernes ved hjælp af et endoskop. Hvis fremmedlegemet har sat sig fast i tarmen, er det nødvendigt at åbne bughulen og tarmen for at fjerne det. Hyppigt forekommende fremmedlegemer hos kat er hårboller, ørepropper, snore, og små stykker legetøj.

 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.