Ultralydsscanning af hunde

En ultralydsundersøgelse kan være et vigtigt diagnostisk værktøj sammenholdt med den kliniske undersøgelse og eventuelt andre parakliniske undersøgelser. Vores dyrlæger i AniCura-appen hjælper gerne med at vurdere din hunds symptomer og behov for dyrlægehjælp, appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

Hvordan foregår en ultralydsscanning?

Ultralydsundersøgelser kan foretages på hunde i vågen eller bedøvet tilstand, oftest i vågen tilstand. Ved en bughuleundersøgelse ligger patienten som regel på siden eller på ryggen. I de fleste tilfælde bliver pelsen på et område af maven barberet af. Ved skanning af hjertet ligger hunden normalt på siden, ofte med et EKG tilkoblet. Hunde, der får lavet en hjerte-ultralydsundersøgelse, behøver sjældent at blive barberet.

Fordele ved ultralyd 

Ultralyd kan bruges til at undersøge de fleste af kroppens organer, og er en vigtig del af det diagnostiske arbejde. Ultralyd bruges som supplement til røntgen-, CT- og MR-undersøgelser. 

De mest almindelige ultralydsundersøgelser er bughule-ultralydsscanning og ekkokardiografi (ultralyd af hjertet). Ved en bughule-ultralydsscanning skannes samtlige bughuleorganer inklusiv kar og lymfeknuder. Det er herved muligt at se og bedømme forandringer i for eksempel lever, nyrer og livmoder. Ved ultralydsundersøgelse af hjertet undersøges selve hjertet, hjertesækken, og karrene til og fra hjertet mv. 

Der er ingen kendte risici forbundet med ultralydsscanninger.

Drægtighedsscanning

Drægtighed kan verificeres ved hjælp af ultralyd fra omkring 22-28 dage efter parring. 

Forberedelse inden ultralyd

Det er en fordel ikke at fodre hunden et par timer inden undersøgelsen. Dog skal urinblæren helst indeholde urin ved ultralydsundersøgelse af denne. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.