Lær hvalpen at gå pænt i snor

Det er nu, mens din hund er hvalp, at du skal lave det grundlæggende arbejde for at få en voksen hund, der går pænt i snor. Hvalpen har ingen idé om, hvad det betyder at gå i snor eller hvad det egentlig er du ønsker af den. Derfor er det din opgave at lære den, hvordan den skal gå i snor.

Er der noget mere irriterende end at blive slæbt afsted efter en hund, der trækker? Nu, mens din hvalp er lille, har du alle muligheder for at lære den, at det kan betale sig at gå i slap line og at trækken i snoren ikke kan betale sig. 

Min hvalp vil ikke gå tur – hvad gør jeg? 

Det er helt normalt at hvalpen starter med at sidde på sin rumpe og nægte at gå, når I skal på de første ture. Måske har den aldrig haft snor på før og den er lidt overvældet.

Tag dig god tid, hav lommen fuld af gode godbidder og sørg for at din hvalp er sulten inden du går (så vil den være mere interesseret i godbidderne). Så snart hvalpen går mod dig, så belønner du den. Måske tager det 10 minutter at gå de første 50 meter, men tålmodighed betaler sig og hurtigt vil hvalpen lære at følge med dig. 

Lær din hvalp at gå pænt i snor 

At lære din hvalp at gå pænt i snor er super enkelt! Og ret svært. Det er nemt, fordi du bare skal være konsekvent og klar i forhold til dine kriterier, og så har du tusindvis af øjeblikke hver dag til at træne det. 

Og ja – det er også derfor, det er så hårdt. Hunde bliver gode til det, de ofte øver sig på – og det kan være at gå pænt i snor – eller ikke gå pænt i snor. Da de fleste hunde går i snor flere gange hver dag, er mulighederne for begge næsten uendelige. 

At lære hvalpen at gå pænt er et spørgsmål om tålmodighed. Det kræver en del træning, men når hvalpen har forstået konceptet, så har du en hund der kan gå pænt i snor de næste mange, mange år. 

Sådan kan du træne din hvalp i at gå pænt i snor 

Start gåturen med hunden i en sele fastgjort til en lang snor, ideelt omkring fem meter, men tre eller fire kan også fungere. Fastgør snoren til et hundebælte eller bind den rundt om din talje, hvis du har en lille hund. Lad hunden strejfe rundt og brænde noget energi af.

Efter et stykke tid er hunden måske lidt træt eller i hvert fald lidt mindre skør, og det er her du beslutter dig for at træne. Skift fra sele til et behageligt halsbånd og en kortere snor. Med dette skift signalerer du til hunden, at der skal trænes lidt. 

Konsekvent træning er vejen frem 

  1. Start sessionen med at lægge et par godbidder ved din venstre fod. Mens hvalpen spiser, tag et eller to skridt frem – afhængigt af hvor hurtig din hund er og snorens længde – og gentag med godbidder ved din venstre sko, så snart den kommer hen til dig.
  2. Efter et stykke tid kan du give en godbid fra din hånd, mens du går, så hunden går ved siden af ​​dig et skridt eller to, før du lægger endnu en lille bunke godbidder ved din fod.
  3. Giv derefter to godbidder ved din side, i bevægelse, gå sammen, og så en ny bunke ved din fod.
  4. Øg antallet af godbidder ved din side, indtil du giver 20 godbidder ved din side, tag 20 skridt- en godbid per skridt - og derefter en bunke ved din fod.
  5. Nu er det tid til at øge trinene ved din side, som du tager mellem godbidderne. Giv en godbid, tag to skridt, beløn. Derefter tre trin, og så et. Derefter tager du fire skridtfør belønningen og derefter to skridt. Du forstår idéen.
  6. Træn forskellige steder. Start hvor det er nemt: uden triggere og andre spændende ting, der bevæger sig rundt. Og ryk derefter til mere udfordrende steder. 

Øv et par minutter hver gang, og tag derefter selen, den lange snor og bæltet på igen. De ovenfor beskrevne trin kan tage flere måneder at gennemføre, løs snor er ikke noget, du lærer på kun et par sessioner.

Det kan tage endnu længere tid at mestre denne færdighed med en ung hund, så hav tålmodighed – og når du ikke kan være tålmodig: sele, lang snor og en hund, der ikke laver fejl, fordi han må gøre hvad som helst. 

Føles det som en konstant kamp? Prøv disse ting. 

  1. Lad hunden lave noget interessant, inden den skal ud på tur. Næsearbejde, tricktræning eller andre former for hjerneleg er ofte en glimrende måde at trætte hunden en lille smule på, hvilket ofte gør træningen lettere efterfølgende.
  2. Få bedre belønninger! Dette er nøglen til rigtig mange træningskampe. Husk: Jo mere udfordrende stedet er, jo bedre belønninger er der brug for.
  3. Nogle hunde kan fysisk ikke gå så langsomt som et menneske. En lidt længere snor, selv ved træning, kan løse mange af problemerne med løs snor-træning.
  4. Gør gåturene interessant. Spred godbidder ud over et område, stop og lav nogle balanceøvelser på en træstamme eller en sten, og gå væk fra den slagne vej. Dette vil gøre det sjovere for hunden at være tættere på dig, end hvis du bare går ligeud på asfalt.

Husk, at det er essentielt for hunde at få lov til at snuse, stoppe op for at tisse og besørge, udforske, rulle sig i jorden og undersøge et hjortespor eller en interessant bunke jord. Hunde skal have lov til at være hunde – også selvom de er i snor. Så selv når du har en hund, der mestrer at gå i løs snor, så sørg for at give plads til eventyr og udforskning. Det er ikke meningen, at hunde kun skal gå ligeud på asfalt! 

Vælg det rigtige udstyr 

Om du vil bruge sele eller halsbånd er en smagssag. Nogle hunde har lettere ved at forstå at gå pænt, når de har halsbånd på, mens det for andre er ligegyldigt. Vælger du halsbånd, så vælg et bredt et, der fordeler trykket på halsen. Vælger du sele, så vælg en sele der giver stor frihed til skuldrene og som fordeler trykket på brystbenet af hunden. Det kan eksempelvis være en Y-sele.  

Du kan vælge flere forskellige typer liner og det kan være en fordel at starte med en fast line (snor), altså en line der ikke er en flexi-line. Når hunden har lært at gå pænt, kan du herefter bruge en flexi-line, hvis du har lyst.

Linen skal være lang nok til at hundehvalpen kan snuse og bevæge sig frit på gåturen. Typisk omkring 180 cm eller længere. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.