Urinprøver fra katte

Katte kan have mange forskellige symptomer forbundet med sygdomme i nyrer, urinveje eller andre organer, hvor det er nødvendigt at undersøge en urinprøve. Ofte er det nødvendigt også at sammenholde svarene fra urinprøven med en blodprøve for at udrede for forskellige sygdomme. Vores dyrlæger i AniCura-appen hjælper gerne med at vurdere din kats symptomer og behov for dyrlægehjælp, appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

Hvordan udtages en urinprøve?

Urin kan opsamles i en lille, ren skål eller beholder, som man holder ind under katten, mens den tisser. Der findes også særlige perler eller "grus", som man kan fylde i kattebakken i stedet for almindeligt kattegrus, som ikke opsuger urinen, herved kan den opsamles med en lille sprøjte. Disse opsamlingsmetoder giver dog ikke en steril urinprøve. 

Dyrlægen kan udtage en urinprøve vha cystocentese, herved stikkes en tynd kanyle gennem bugvæggen og direkte ind i blæren, hvorfra urinen kan suges ud i en lille sprøjte. Fordelen ved cystocentese er, at man udtager en steril urinprøve, der kan bruges til dyrkning, hvorved man kan afgøre hvilke bakterier der er til stede i urinen og dermed vælge den korrekte behandling. 

Forskellige analyser

Urinprøver kan analyseres på flere måder. Normalt anvendes såkaldte urinsticks, som dyppes i urinen. De kan aflæses direkte, og svaret gives normalt i forbindelse med konsultationen.

For at undersøge urinens indhold af celler og eventuelle krystaller mv centrifugeres urinen, farves og undersøges i mikroskop. 

Dyrkning indebærer, at en lille mængde urin fordeles på forskellige næringssubstrater, som derefter skal stå i et varmeskab i nogle dage, her vil tilstedeværende bakteriekulturer vokse frem. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.