Er du blevet hvalpeejer? 😻

Download vores Hvalpe-guide, og tilmeld dig vores månedlige emails om hvalpe, så fortæller vi dig alt, du har brug for at vide! Tilmeld dig her!

Sterilisation af andre dyr

Grunden til at dyr neutraliseres varierer. Dyr, som ikke skal bruges til avl, bliver som regel neutraliserede. Hundyr bliver steriliseret for at undgå uønsket drægtighed samt løbetid.

Neutralisering, kastration eller sterilisering af dyret

Neutralisering er udtrykket, der både kan bruges til hun- og handyr, mens et handyr kastreres og et hundyr steriliseres. Ved neutralisering kan dyret ikke længere reproducere og man undgår derfor risikoen for uønskede unger. 

Hvorfor skal katte steriliseres?

Der kan være forskellige årsager til at neutralisere dyr. Hvis ikke dyret skal bruges til avl, kan det være en god ide at lade dyret neutralisere.

Nogle dyr er meget fertile og kan hurtigt blive drægtige, hvis hundyret er ude. Ved en neutralisering forsvinder dyrets seksualdrift og heraf udebliver den opførsel, som hører sammen med løbetiden hos hundyr.

Hvordan foregår sterilisation af dyr?

Ved sterilisation af dyr fjernes æggestokkene og eventuel livmoderen. 

En sterilisation kan udføres kirurgisk. Man kan også forsinke løbetiden over længere tid ved hjælp af hormoner. Den kirurgiske behandling er definitiv, mens den hormonelle udskydning af løbetiden kan afsluttes, når dyreejeren ønsker det. Hvis dyreejeren ved med sig selv, at dyret ikke skal have unger, anbefales kirurgisk kastration. 

Operation

Sterilisation (ovariectomi/ovariehysterektomi) er et rutineindgreb, som dyrlægen udfører dagligt. For at udføre operationen under narkose, er det vigtigt, at dyret forberedes inden operationen på den bedst mulige måde. Neutralisering af hundyr sker under narkose og smertestillende gives både under og efter operationen.

Når dyret er bedøvet, klippes, rengøres og desinficeres operationsfeltet på maven. Ved operation opretholdes en høj aseptik for at undgå infektioner. Under operationen fjernes dyrets æggestokke og eventuelt livmoder. Herved forhindres løbecyklussen og den seksuelle opførsel permanent. Mod slutningen af operationen sys bugvæggen sammen i flere lag.

Til de indre sting anvendes selvopløselig tråd. De ydre sting kan enten være sting, der forsvinder af sig selv, eller sting som fjernes efter 10-12 dage. Et neutraliseret dyr kommer ikke i løbetid.

Restitution efter sterilisation

Dyret kan normalt komme hjem samme dag, som operationen er udført. Dyret bør ikke blive ladt alene hjemme samme dag som operationen, men får som regel lov til at spise efter afhentningen. Dyret får smertestillende med hjem som opfølgende behandling.

Såret bør kontrolleres dagligt for at se, om det ser tørt og fint ud. Hvis såret ser fint ud er det bedst ikke at røre det, da det øger risikoen for infektion. Hvis såret væsker, kan det renses med klorhexidin. Hævelse, rødmen, blod eller dårlig lugt kan tyde på komplikationer, og en dyrlæge bør kontaktes i dette tilfælde. Dyret bør holdes mest muligt i ro, for at give såret ro til en hurtig og ukompliceret opheling.

Dyret må ikke slikke eller bide i såret. Derfor er det vigtigt, at hun bærer en krave eller bodystocking. Kraven eller bodystockingen bør anvendes 10-12 dage, eller indtil stingene tages ud eller er såret er helet. Mens dyret har krave eller bodystocking på, må den under ingen omstændigheder gå udenfor, da den kan sidde fast i ting og sager. 

Er der bivirkninger ved sterilisation af dyr?

Risiko for overvægt: Generelt påvirkes dyrets appetit og stofskifte med kønshormonerne. Disse dæmper sultfølelsen hos dyr, som ikke er neutraliseret, samtidig med at stofskiftet påvirkes indirekte. Efter neutralisation ophører kønshormonernes påvirkning og det resulterer oftest i øget appetit, samtidig med at energibehovet bliver mindsket. Konsekvensen kan være overvægt, hvis ikke dyreejeren er klar over og forhindrer dette.

Overvægt øger risikoen for diabetes og inkontinens. Der er også risiko i forbindelse med narkose og risiko for en kortere middellevetid. Et overvægtig dyr kan også få ændret opførelse. De slikker sig mindre, hvilket kan lede til hud og pelsproblemer.

Det er afgørende at dyreejeren ændrer og mindsker indtaget af foder efter kastrationen inden en eventuel vægtøgning sker. Lige efter operationen bør en nøje kontrol af foderindtaget kontrolleres og korrigeres.

 

Pris på sterilisation 

Du finder prisen hos din lokale dyrlæge herunder. 

AniCura Aarhus Dyrehospital

AniCura Familiedyrlægerne Aars

AniCura Familiedyrlægerne Aalborg

AniCura Københavns Dyrehospital

AniCura Køge Dyrehospital

AniCura Dyrehospitalet City Syd

AniCura Dyreklinikken Nørresundby

AniCura Gistrup Dyrehospital

AniCura Odense Dyrehospital

AniCura Varde Dyrehospital

AniCura Centrum Dyrehospital

AniCura Frederiksværk Dyrehospital

AniCura Hjørring Dyrehospital

AniCura Holbæk Dyrehospital

AniCura Rynkeby Dyreklinik Rynkeby

AniCura Rynkeby Dyreklinik Nyborg

AniCura Rynkeby Dyreklinik Kerteminde

AniCura Skovlunde Dyrehospital

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Rødding

AniCura Sydvet Dyrehospitaler i Sommersted 

AniCura Vangede Dyreklinik

AniCura Virklund Dyrehospital 

AniCura Østergaard Dyrehospital

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.