Ragdoll kat

Har du nogensinde set en kat ligge på ryggen for enden af sengen, med benene strakt ud i alle retninger og hovedet vippet ud over kanten, ligesom en kludedukke? Hvis du har det, har du sandsynligvis mødt en Ragdoll kat. Denne fleksible pelskugle er en god ledsager og en ægte kælebasse.

Hurtige fakta

Hver kat er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Hengivenhed

  Hvor meget hengivenhed du kan forvente.
 • Børnevenlig

  Nogle katte har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Verbal

  Hvor meget har disse katte tendens til at "snakke".

Baggrund for ragdoll

Ragdoll er en af de nyere katteracer, der kan spores tilbage til 1960 i Californien. Det hele begyndte i Ann Bakers hjem, der ønskede at udvikle en stor, langhåret katterace med en blid personlighed.

Ragdollen er oprindeligt en parring mellem hendes hvide hunkat Josephine og forskellige langhårede hankatte, med ukendt afstamning, som Baker fandt i hendes nabolag. Baker valgte katte med det karakteristiske Himalaya-mønster.

Både Birmaere, burmesere og persere blev indarbejdet tidligt i avlen. Dette skabte to linjer: den lyse race og den mørke race, der henviser til farve og mønstre. Alle nyere Ragdolls kan spores tilbage til disse to linjer.

Racen blev først officielt registreret i 1990'erne, men er eksploderet i popularitet og er nu en af de mest populære katteracer.

Ragdoll kattens temperament og personlighed

Ragdoll har en blid, sød og kærlig personlighed. Den er mest berømt for sin evne til helt at slappe af i kroppen, ligesom en ragdoll (kludedukke). Bliv ikke overrasket, hvis din kat falder i søvn i dit skød på ryggen med benene i alle retninger.

Ragdolls har et godt humør og elsker deres familie. Den elsker at se hvad du har gang i, og at smyge sig ved at gnide hovedet mod dig. Den har dog ikke et særligt behov for opmærksomhed, så længe den kan være i nærheden af dig og komme og gå som den vil.

Racen er let at leve med, da den er meget social og kommer godt ud af det med de fleste mennesker og kæledyr, såsom andre katte og hunde. Normalt er den super med børn og har ikke noget imod at deltage i leg.

Ragdoll størrelse og vægt

Ragdoll er en stor størrelse kat og kan se ganske imponerende ud med sin lange pels, især om vinteren.

 • Vægt for hunner: mellem 4-6 kg.
 • Vægt for hanner: op til 9 kg.

Det kan tage flere år, inden de når deres fulde størrelse, normalt fire år. Kroppen er stor og muskuløs med en tung hals, runde, lodne poter og en busket hale. Hovedet er bredt med en blød trekantsform, en let buet næse og mellemstore ører med afrundede spidser.

Farve

Ragdollen findes i tre mønstre:

 • Mitted
 • Tofarvet
 • Colorpoint

Den sidste har ingen hvid i, mens de to andre har hvide dele. Ragdoll er en af få katteracer, hvor hvid er tilladt i kombination med den mitted farve. Den har lyseblå øjne og en lyst farvet krop med mørkere ansigt, ører, ben og hale. Ragdoll kan enten have et mørkere ansigt overalt eller et hvidt Himalaya mønster omkring næsen og munden.

Pelspleje

Pelsen er lang med lidt underpels. Det kræver en god kæmning en gang om ugen, hele året rundt, for at forhindre sammenfiltringer, der kan opbygges til knuder. Sørg for at kæmme grundigt på maven og omkring benene.

Ragdoll kat afslappende i stol.jpg

Specielt for ragdoll katte

Racen er berømt for sin fleksible krop, og for hvordan den kan blive helt afslappet. De kan sove i enhver position, som om de er fuldstændig leddeløse. Dette betyder dog ikke, at de ikke føler nogen smerte, eller at du kan holde på en Ragdoll kat som du vil. De har brug for en god støtte med begge hænder mens de bæres, ellers kan de komme til skade.

Arvelige sygdomme

Ragdolls er generelt sunde, men som med mange racekatte kan de have arvelige sygdomme. En sygdom der kan være et problem, er Hypertrofisk kardiomyopati (HCM), det er den mest almindelige form for hjertesygdom hos katte generelt. Dette medfører en fortykkelse af hjertemuskelen og kan diagnosticeres ved hjælp af et ekkokardiogram.

Foder

Ragdolls er ganske store katte, det betyder dog ikke at du skal fodre dem jævnligt. Faktisk behøver du ikke nogen speciel mad til din Ragdoll, sundt og nærende tørt eller vådt foder er helt fint.

5 fakta om Ragdoll

 1. Ragdoll kan blive meget fleksibel og se næsten leddeløs ud, ligesom en kludedukke.
 2. De har et sødt væsen og er meget sociale katte.
 3. Takket være deres sociale side går de godt i spænd med både børn, andre katte og hunde.
 4. Dette er en ganske moderne race oprettet i Californien i 1960'erne.
 5. Pelsen er lang og har tendens til at fælde, så den har brug for regelmæssig kæmning.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.