Cornish Rex

Cornish rex er en race med et ekstraordinært udseende og en interessant historie. På den ene side er den uafhængig, på den anden side meget social. En god ledsager for dig, der ønsker en aktiv, intelligent og lærenem kattekammerat.

Hurtige fakta

Hver kat er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Hengivenhed

  Hvor meget hengivenhed du kan forvente.
 • Børnevenlig

  Nogle katte har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Verbal

  Hvor meget har disse katte tendens til at "snakke".

Cornish rex' baggrund

I 1950 i Cornwall, Sydengland, blev en ekstraordinær killing født af en korthåret kattemor. Killingen skilte sig ud fra sine søskende i det samme kuld på grund af sin krøllede pels - et resultat af en naturlig mutation. Ejeren af killingen, Nina Ennismore, besluttede at avle på killingen med konsultation af en genetiker. Opdræt var i nogle tilfælde vellykket. Hun avlede et par kuld, hvilket resulterede i den senere udvikling af racen. Navnet cornish rex blev etableret - det er taget fra rex-kaniner, der har en lignende pels, men også efter killingernes fødested.

Efter nogle års opdræt af den krølhårede killing med siamesere, britiske korthår og burmesere blev det opdaget at genet for denne racetype var recessivt, hvilket betyder, at begge forældre skal bære genet for at det kan videregives til killingen. Efter yderligere krydsninger med andre racer blev genet fra cornish rex både forøget og styrket. I 60'erne, da devon rex opstod, blev de to racer krydset et stykke tid, men i 1968 blev de opdelt i separate racer.

Personlighed

Cornish rex er en livlig, viljestærk og intelligent kat. Forvent ikke at du får en stille, doven skødekat, der altid gør som du vil. Tværtimod, denne race ved, hvad den vil, og kan ikke lide at blive tvunget til noget. Du vil bemærke, at den siger sin mening og altid er på farten. På samme tid er den lærenem og vil for det meste deltage i alt hvad du har gang i. Dens store behov for kammeratskab fører normalt til et meget stærkt og personligt forhold mellem katten og dens ejer. Og rolig nu, du får en masse kælen, så længe du også lader din katteven få udløb for sin energi.

Udseende, størrelse og vægt

Cornish rex er en kat med et meget specielt udseende, hvor pelsen som sagt er ekstra karakteristisk for racen. Denne race giver generelt et meget elegant indtryk med lange, slanke ben og en fast, muskuløs krop. Poterne er små og ovale. Det kileformede hoved er kendetegnet ved stramme linjer og en markeret hage. Dets ører er svære at gå glip af, da de er ekstra store og højt placerede. Øjnene er let skrå, mellemstore og ovale med stramme linjer. Endelig er halen også lang og smal.

Den typiske vægt for denne race er:

 • Hankatte: ca. 3,5– 4,5 kg
 • Hunkatte: ca. 2–3,5 kg

Farve

Cornish rex kommer i mange farver og mønstre. Helfarver er:

 • Blå
 • Sort
 • Hvid
 • Fløde
 • Rød
 • Chokolade
 • Lavendel

Den findes også i flere tabbyfarver. Afhængig af farven kan kattens øjne være brun, grøn eller guld.

Pelspleje

Cornish rex har en silkeagtig, krøllet og kort pels uden hårde beskyttelseshår. På ryggen, brystet og maven har pelsen en tendens til at ligge som små bølger, der er meget karakteristiske for racen.

Pelsen er meget let at pleje, og en tommelfingerregel er, jo mindre pleje, jo bedre. Den tynde pels gør det imidlertid svært for katten at holde varmen, hvorfor den foretrækker at blive indendørs.

Kontroller regelmæssigt håret omkring ørerne og poterne, der har tendens til at fedte.

Specielt for racen

Cornish rex elsker varme og foretrækker at være indendørs. Dens pels er også følsom, så vær forsigtig hvis den vil være ude i solens stråler. Den har et stort socialt behov og kræver selskab. Sørg for at du er i stand til at imødekomme alle dens sociale behov (ellers kan du overveje at få to katte fra det samme kuld).

Arvelige sygdomme

Denne race er generelt sund, men som med alle katteracer kan disse katte lide af forskellige typer lidelser. En tilstand er hypotrichose, hvilket betyder hårtab. Dette kan være forårsaget af kattens usædvanlige pels, der kan være disponeret for visse hudsygdomme. Andre sygdomme denne race kan være tilbøjelig til, er:

 • Hypertrofisk kardiomyopati (HCM): Den mest almindelige form for hjertesygdom hos katte, det forårsager fortykkelse (hypertrofi) af hjertemuskelen.
 • Polycystisk nyresygdom (PKD): Vises, når katten er omkring 7-10 år og forårsager cystisk degeneration af nyrerne og til sidst dysfunktion i en eller begge nyrer.
 • Progressiv retinal atrofi (PRA): Forårsager synsproblemer tidligt i livet, udvikler sig hurtigt og kan resultere i blindhed.

Foder

Hvilken type foder og hvilken mængde du skal give din kat, afhænger af forskellige faktorer som størrelse, alder og aktivitetsniveau. Cornish rex er en aktiv race, hvilket du skal tage i betragtning. Husk også, at katte er kødædende og generelt har brug for velafbalanceret ernæringsmæssig mad. Kontakt din dyrlæge for rådgivning, hvis du er i tvivl.

Fem fakta om Cornish Rex

 1. Den unikke krøllede pels er et produkt af en naturlig mutation.
 2. Cornish rex har en stærk vilje, der ikke kan lide at blive tvunget til ting. Den gør som den vil.
 3. Selvom den er viljestærk, har den et stort behov for selskab. Hvis din cornish rex kommer til at være meget tid alene, kan det være en god ide at få en anden kat som selskab.
 4. Den har en slank krop, men er overraskende tung.
 5. Takket være dens legende og sociale egenskaber er denne race et godt valg for de fleste familier med børn og andre kæledyr.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.