De fleste katte rammes på et tidspunkt i deres levetid af en eller flere af disse tilstande. Ubehandlede tandproblemer medfører smerte og ubehag i mundhulen samt bakterievækst omkring tænderne. Bakterierne kan siden vandre til blodbanen og give ophav til bakterielle abscesser andre steder i kroppen. God mundhygiejne er derfor essentielt for et langt og sundt katteliv.

Hvordan udvikles parodontose?

Foderrester og bakterier samles langs tandkødskanten og danner plak. Hvis ikke plakken fjernes reagerer den med mineraler i spyttet og danner tandsten. Tandsten irriterer tandkødet og forårsager tandkødsbetændelse.  Dette fører til lommedannelse mellem tænder og tandkød, hvilket fremmer bakterievækst i mundhulen. Tilstanden kaldes parodontose og kan medføre løse tænder, tandrodsabscesser, nedbrydning af knoglevævet om tanden og infektion. Høj alder og dårlig sundhed er faktorer, som kan bidrage til udviklingen af parodontose. Katte, som ikke får tørfoder, og som ikke får børstet tænder dagligt er mere disponerede for tandproblemer, eftersom de lettere får tandsten. Det samme gælder for katte, som slikker sig meget i pelsen, da de kan få hår siddende fast mellem tænderne, hvilket giver ophav til bakterievækst og tandkødssygdomme.

Symptomer på parodontose

  • Dårlig ånde
  • Rødt, irriteret og let blødende tandkød
  • Pus omkring tænderne
  • Løse eller tabte tænder

Nogle katte klør sig om munden på grund af smerte eller ubehag og kan ikke lide at åbne munden. Andre symptomer kan være nedsat appetit, tyggeproblemer, savlen eller adfærdsændringer som aggression, irritabilitet eller nedstemthed. Det er usædvanligt, at katten udviser alle symptomer. 

Parodontose inddeles i flere stadier ud fra, hvor fremskreden sygdommen er.
Stadie et og to behandles ved fjernelse af tandsten og polering af tænderne under narkose hos dyrlægen kombineret med forebyggende pleje i hjemmet. Stadie tre og fire behandles på samme måde, men kan suppleres med tandudtrækning og sommetider tandkødskirurgi for at reparere alvorligere skader.

Parodontose er en irreversibel tilstand, så den bedste behandling er at forebygge at sygdommen aldrig udvikles. De bedste forebyggende pleje er daglig tandbørstning. Der findes særligt udviklede tandbørster og tandpasta til katte. Alternativt kan et særligt tandkødsmiddel anvendes. Flere af de store fødevareproducenter har udviklet specialfoder, som fjerner plak og mindsker forekomsten af tandsten.

TR eller FORL

Katte kan også rammes af en anden sygdom kaldt TR eller FORL. Sygdommen er en tanddefekt, som indebærer, at dele af tanden nedbrydes indefra. Sygdommen er almindelig hos katte og studier viser, at sygdommen forekommer hos 60% af alle katte over fem år. Der findes ingen behandling, som kan stoppe nedbrydningsprocessen, når den først er begyndt. Tilstanden er smertefuld og dyret skal derfor tilses hurtigt. Det er derfor hensigtsmæssigt, at undersøge kattens tænder regelmæssigt.

Når diagnosen TR/FORL er stillet, vil behandlingen være i form af tandudtrækning. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne hele tandkronen.

Hvis katten ved et uheld knækker tanden, skal den behandles. Hvis tandens pulp er blottet, bør tanden få en rodfyldning eller trækkes ud. Tandfrakturer skal altid behandles uanset om det drejer sig om en mælketand eller en permanent tand. En knækket tand, som ikke behandles, kan medføre smerte i lang tid.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.