Overvægt hos kat

Overvægt er et stadig stigende problem blandt kæledyr. Det menes, at op mod halvdelen af hunde og katte, som holdes som kæledyr, lider af overvægt. Hvis dit dyr vejer for meget, kan det betyde en forringet livskvalitet og nedsat levetid hos katten. Tilstanden kan give ophav til talrige sygdomme så som hjertekarsygdomme, lungesygdomme, leversygedomme, mavetarmsygdomme, sukkersyge, ledproblemer, rygskader mm. Desuden vil der være en øget risiko ved narkose og operationer.

Årsag

Der kan være mange årsager til overvægt hos katte, men i langt de fleste tilfælde skyldes det helt enkelt et for højt energiindtag og for lidt motion, hvilket fører til et kalorieoverskud hos dyret og dermed fedme.

Overvægt kan dog også forekomme hos katte, som er kastrerede eller steriliserede, og hos ældre dyr, hvor stofskiftet er nedsat. Visse sygdomme og lægemidler kan ligeledes forårsage en vægtforøgelse.

Symptomer

En kat anses som værende overvægtigt, når den vejer 15 % over den ideelle kropsvægt eller hvis fedtprocenten er over 20. I så fald kan ribbene være svære at mærke og taljen kan være forsvundet.

Symptomer på fedme er desuden vejtrækningsbesvær, bevægelsesbesvær, sløvhed og dårligt humør.

Behandling og forebyggelse

En overvægtig kat skal på diæt og følge et vægttabsprogram, som dyrlægen udarbejder specifikt til den individuelle kat. Det er vigtigt, at katten kun får den kost, som fremgår af diætplanen. Det normale foder skal erstattes med slankefoder og vejes nøje og den daglige anbefalede motion skal overholdes. Godbidder skal undgås under slankekuren. Katten skal løbende til kontrolbesøg hos dyrlægen for at følge op på behandlingen.

For at forebygge overvægt er det af stor betydning at vælge det rigtige foder til katten og i den rette mængde. Indekatte har langt større tendens til overvægt sammenlignet med udekatte, hvorfor det er vigtigt, at indekatte aktiveres gennem leg. Anskaf gerne et kradsetræ og legetøj, som kan stimulere katten.

Slankeprocessen kræver tålmodighed og udholdenhed, men det er vigtigt at overholde dyrlægens anvisninger for at få en slank og glad kat i sidste ende.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.