Pelsædende lus bevæger sig og kan være vanskelige at finde. Lus ses oftere om vinteren, blandt andet fordi de fleste katteejere i sommerhalvåret bruger et flåtmiddel, der også er virksomt mod lus.

Kattens lus overføres ikke til hunde eller omvendt, og ingen af disse lus kan overføres til mennesker.

Symptomer

Lus kan give kraftig kløe. Kløen kan give skader på huden og infektion. Tør hud og øget skæl kan også være et tegn på lus.

Diagnose

Blodsugende lus findes oftest i den bløde hud bag ørerne, i armhulerne eller lysken. Man kan også se lusens æg, der er fastklistret til hårstråene. Luseæg forsvinder ikke under behandling, men forbliver som tomme skaller og er altså ikke et tegn på, at dyret stadig har lus.

Behandling

Eftersom lus overføres ved direkte kontakt, bør alle de katte, der har kontakt med hinanden behandles samtidigt. Liggeunderlag skal vaskes, kamme og børster rengøres og det område, hvor katten har opholdt sig i mens den bliver behandlet, bør også rengøres.

Der findes både ikke-receptpligtige og receptpligtige midler mod lus.  Behandlingen bør gentages. Vær varsom med ikke at behandle katte med præparater, der udelukkende er tilpasset hunde.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.