Næste store skridt på dagsordenen i dine katte-forberedelser; skal du lade katten gå frit, eller sigter du efter en hjemme-killing at putte med i sofaen? Ideelt er alle katte udendørskatte - men hvis du bor i et stærkt trafikeret kvarter, hvis din kat har særlige sundhedsbehov, eller hvis nabolaget allerede har mange katte med veletablerede territorier, bør man overveje at lade katten leve helt indendørs.
 

Indendørs katte

Den sikreste mulighed for din kat er et liv tilbragt indendørs,  for du eliminerer risikoen for skader forårsaget af trafik, andre dyr eller personer. Men ved at begrænse dens levested begrænser du også dens evne til at "agere" som en kat. For at forhindre kedsomhed, som ofte fører til uønsket adfærd såsom kradsen på møbler og sprintning, har vi samlet vores bedste tips til, hvordan du skaber et stimulerende miljø for din kat. Hvis du adopterer en voksen kat, som har brugt meget af sit liv udenfor, bør du ikke forsøge at gøre den til en indekat.
 

Skab jagtmuligheder

Hold din kat aktiv med masser af forskelligt legetøj. Butik-købt eller hjemmelavet det er lige godt. Katte har en tendens til at kede sig hurtigt, så bliv ved med at rotere legetøjet. Prøv at skære huller i en papkasse og fyld den med godbidder eller lav en stanniolkugle. Efterlign kattens naturlige bytte med en stang med nogle fjer fastgjort til en snor. Yngre katte vil gerne lege ti gange om dagen eller mere - men bare rolig, meget korte lege på blot et minut eller to er fint. Under jagt bruger katte deres energi i korte stød.
 

Gør spisetiden interessant

Gem nogle kiks rundt i huset, som din kat kan "jage" efter. Server hvert andet måltid i et mad-legetøj eller nogle toiletrør. På denne måde skaber du flere muligheder for, at din kat kan gå på "måltidsjagt".
 

Hav noget indendørs græs

Katte spiser græs for at hjælpe dem med at hoste hårbolde op. Græstypen Cocksfoot har lange brede blade - hvilket er perfekt til formålet, og heldigvis for os er det meget nemt at dyrke indendørs. Køb det i din nærmeste dyrehandel eller havecenter. Hvis der ikke er ordentligt græs, kan din kat ende med at spise andre husholdningsplanter, som kan være giftige.
 

Skab gemmesteder

Katte har brug for trygge og sikre steder i hjemmet, hvor de kan trække sig tilbage - det kan være noget så nemt som en papæske lagt på siden eller et tæppe under din seng. Kattesengene i iglo-stil er ofte meget populære. Dog føler katte sig mere sikre, hvis de kan se deres omgivelser fra en højde. Læg et tæppe oven på et skab eller en bogreol, og stil en skammel ved siden af, så katten kan få adgang. Ellers kan du købe et kattetræ med forskellige niveauer.
 

Udendørs katte

At lade din kat have adgang til det fri har mange fordele såsom sociale kontakter med andre katte, motion og gnaverkontrol (hvis din killing er en god jæger). Men for at holde det sikkert, mens du er alene, er der nogle forholdsregler, du bør anvende.
 

Lad katten komme ind om natten og på kolde dage

De fleste af farerne opstår om natten – vilde dyr har en tendens til at være mere aktive, og risikoen for at blive ramt af en bil øges med faren for at blive blændet af forlygter. Temperaturfaldet kommer om natten så om efteråret og om vinteren er det også en risiko at tage i betragtning. Træn din kat til at komme, når den kaldes på, og sørg for, at måltidet sker før solnedgang.
 

Få et halsbånd med sikkerhedslås

Hvis du ønsker, at din kat skal have halsbånd på, så sørg for, at det er et med sikkerhedslås - på den måde bliver katten ikke fanget. Få et halsbånd, der også er reflekterende, og sørg for at skrive dit navn og nummer på det. Det skal sidde tæt, men sørg for, at du kan passe to fingre under den.
Sørg for, at din kat har en mikrochip. Skulle den ende på et internat, scanner de det og ser din adresse.
 

Få din kat neutraliseret

Den gennemsnitlige levetid for en ikke neutraliseret hankat er kun et par år, da den har tendens til at vandre længere og engagere sig i flere slagsmål (hvilket kan føre til infektioner såvel som alvorlige skader). For hunkatte er risikoen for drægtighed og uønskede killinger den vigtigste faktor, hvis de ikke neutraliseres.
 

Hold dine naboer glade

Lad os se det i øjnene – alle elsker måske ikke din kat så meget som dig. For at holde alting fint mellem dig og dine naboer bør du udpege et hjørne af din egen have som toiletområde. Sørg for, at jorden har noget gravet, fint jord, og du kan tilføje noget kattegrus for yderligere at opmuntre katten til at gå på toilettet dér. Sørg for, at stedet er afsondret og i læ, gerne tæt på huset, så katten føler sig tryg. Grav over området regelmæssigt, så det forbliver hygiejnisk.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.