De første dage i et nyt hjem kan være skræmmende for en killing, og selv for en voksen kat. Ligesom mange andre dyr er nogle katte selvsikre, mens andre er generte i et nyt miljø. For killinger kan oplevelsen af at forlade deres mødres og søskendes sikkerhed for første gang være traumatisk. Derfor er det klogt at gøre tilpasningsprocessen så rolig og fredfyldt som muligt.
 
Når du beslutter dig for, hvilken kat du skal have, så prøv at vælge en kat med samme levemiljø som dig. En kat født og opvokset på en gård med lidt interaktion med mennesker er nok ikke det bedste valg for en familie med mange børn i et bymiljø. Prøv at møde din killings mor - hvis hun er rolig, social og rar, vil din killing sikkert også være det.
 

Start med ét rum

Et godt første skridt er at vælge og forberede et bestemt værelse, hvor dit nyeste familiemedlem fredeligt kan vænne sig til omgivelserne. Et mindre værelse er måske ikke så skræmmende som et helt hjem fyldt med ukendte afkroge. Hvis det er muligt, kan du sætte et gitter i døråbningen og dække det med et tæppe. Ved at gøre det kan din kat få et glimt af resten af huset og blive fortrolig med alle de nye lugte.
 
Når den er blevet rolig og lært alle de nye dufte at kende kan du som ejer fjerne tæppe og gitter og gradvist udvide området til større dele af din bolig. Husk, at killinger kan have brug for mere tid i deres første værelse, mens voksne katte kan være klar til at udforske resten af deres nye hjem tidligere.
 
Ting du bør overveje i det første rum er at undgå gardiner i fuld længde, da katten eller killingen kan bruge dem som klatrestolpe. Slip af med alle potentielle farer og gør miljøet så sikkert som muligt. Dette omfatter fjernelse af giftige planter og tekstiler, elektrisk udstyr og eventuelle skrøbelige genstande. Lav lidt plads i vindueskarmen og hold vinduerne forsvarligt fastspændt. Anbring en kattebakke, samt mad- og vandskåle i separate dele af rummet. At placere en katteseng eller papkasse med et hyggeligt tæppe er både gode gemmesteder og hvileområder for katten. En kradsestolpe og  legetøj at lege med er også afgørende, og et feromon præparat vil også være til stor hjælp.
 
 

Den første periode

Det er vigtigt at give din nye lodne ven lidt tid til at finde sig til rette og lade den udforske i sit eget tempo. Forbliv så rolig og stille som muligt, og lad være med at tvinge eller forstyrre din kat. Hvis du har børn, så lær dem, hvordan de skal nærme sig og interagere med den – at katten skal lades alene et stykke tid, så den har en chance for at hvile og undersøge omgivelserne af sig selv.
 
Sørg for mad, frisk vand og en kattebakke. Gerne med samme foder og kattegrus, som katten eller killingen er vant til. Bliv ikke overrasket, hvis katten er lidt ligeglad med maden på dette tidspunkt. Tilvænningsprocessen kan være en stressende tid med mange nye indtryk, men du kan stole på, at når først den nytilkomne føler sig tryg, vil den til sidst prøve maden. I de fleste tilfælde er killinger blevet undervist i, hvordan kattebakken fungerer ved at kopiere deres mor, så normalt skal man bare vise killingen, hvor kassen er placeret.
 
Hvis det er muligt, så brug et stykke sengetøj/tæppe fra dets tidligere hjem for at give en velkendt lugt til dens nye seng. Alle katte, især killinger, har brug for deres søvn, så vær respektfuld og forstyr den ikke, når den hviler.
 

Skab et bånd med din kat

Jo mere tid du bruger sammen med din killing eller kat i starten, jo lettere bliver det at forstå dette lille individ og derved skabe et stærkere bånd. Benyt lejligheden til at lære kattens adfærd og signaler at kende. Prøv at matche dens energiniveau og forsøg ikke at tvinge noget til at ske. Ved kun at interagere med katten, når den reagerer kærligt og legesygt, er det en god måde at styrke båndet på. I løbet af de første dage bør enhver interaktion med katten kun finde sted, hvis katten igangsætter det. Over tid kan dette øges, hvis din kat selvfølgelig er enig.
 
Når du stryger eller klapper katten, så start altid på hovedet. Hvis din kat nyder det, kan du fortsætte med at stryge dens ryg. Respekter din kats signaler og kæl aldrig dens mave, medmindre du er sikker på, at den godkender og nyder det. At lægge sig på ryggen og vise maven er en måde at sige "hej" blandt katte, ikke at invitere til kælen.
Som du måske bemærker, blinker katte til hinanden for at vise, at de er venligtsindede. Prøv at gøre dette til katten selv, og forhåbentlig får du et blink tilbage.
 
Du skal også vide, at de rutiner, du etablerer i denne periode, er de rutiner, som katten vil følge. Til eksempel, hvis du holder killingen i din seng om natten, skal du være opmærksom på nogle uønskede natlige lege og forstyrrelser i de mørke timer, da katte er naturligt aktive i skumringen og daggry. Det er dog muligt at få katten til at tilpasse sine sovemønstre, så de passer til din families livsstil.
 
Hvis du har andre kæledyr, skal deres introduktion ske omhyggeligt og på kattens præmisser. At introducere en ny kat til en familie med andre katte kan være svært og kræve meget arbejde, da katte er territoriale dyr, der kan se andre katte som ubudne gæster. Voksne katte accepterer normalt killinger lettere, end de accepterer et andet voksent kattedyr.
 
 
Hvis du planlægger at have en udekat, er det klogt at lade den blive indendørs i de første tre uger, før den kommer ud i omverdenen - dette for at sikre, at den er helt vænnet til det nye hjem.
 
 
Husk, at tilvænningsprocessen tager tid og kræver tålmodighed - så lad din kat udforske sit nye miljø i sit eget tempo.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.