Forstoppelse hos kat

Katte kan, præcis som vi mennesker, få forstoppelse, hvilket betyder, at afføring sidder fast i tarmen.Når en kat gentagne gange går på kattebakken uden at kunne komme af med sin afføring, kan forstoppelse være årsagen. OBS - lignende symptomer kan ses i tilfælde af den akutte og potentielt livstruende tilstand urinstop!

Årsag

Der findes mange årsager til forstoppelse. Katten kan for eksempel have slugt et fremmedlegeme, såsom en tråd eller et stykke legetøj, der sidder fast i tarmen og forhindrer afføringen i at passere. Er katten langhåret og slikker meget hår i sig, kan en hårbold dannes. Disse kastes normalt op eller passerer ud med afføringen, men sommetider kan de sætte sig fast og forårsage forstoppelse. Rygproblemer kan forårsage smerter under toiletbesøg og gøre, at katten undgår eller får svært ved at gå på kattebakken, hvilket kan medføre at afføringen bliver længere tid i tarmen og forårsager en blokering. Dehydrering gør, at en øget mængde væske optages via tarmen, hvilket fører til, at afføringen bliver hård og sværere at få ud gennem tarmen. Andre faktorer kan være mangel på motion eller at kattebakken ikke er tilstrækkeligt rengjort, hvorfor katten er tilbageholdende med at bruge den. Det forekommer også, at der er en anden underliggende sygdom tilstede såsom en svulst i tarmen.

Hos katte er der risiko for tilbagefald med forstoppelse i gentagende tilfælde. Dette kan være vanskeligt at få bugt med og kræver en omhyggelig undersøgelse for at finde frem til den underliggende årsag. 

Symptomer

 • Manglende afføring når katten sidder og presser længe, uden at der kommer noget ud eller kun en meget lille mængde afføring kommer ud.
 • Spændt bug og / eller smerter i bugen
 • Nedsat almentilstand

Behandling i hjemmet

Hvis katten er rask, har en upåvirket almentilstand og der ikke er mistanke om nogen alvorlig underliggende årsag, kan man forsøge at give lidt smørelse til tarmen for at hjælpe til, at afføringen kan komme ud. Fjern tørfoder, giv lidt dåsemad i stedet og forsøg at få katten til at drikke mere vand. Hvis det ikke virker, kan man for eksempel give katten klyx eller microlax via endetarmen. Det er vigtigt at være forsigtig, når man sætter noget op i endetarmen, så man ikke at beskadiger den følsomme tarmslimhinde eller tarmvæggen hos katten.

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

 • Hvis kattens almentilstand er svækket (sløv/feber)
 • Hvis der er mistanke om, at katten har indtaget et fremmedlegeme
 • Hvis katten ikke urinerer (i så fald kan urinstop i stedet være årsagen, hvilket er en alvorlig tilstand)
 • Hvis der er blod i afføringen
 • Hvis forstoppelsen ikke er ovre inden for et par dage trods behandling i hjemmet

Behandling

Hos dyrlægen udføres først en generel klinisk undersøgelse, hvor dyrlægen omhyggeligt føler på kattens bug. Ofte kan man føle en forstoppelse, men hvis katten er overvægtig eller har tyk pels, kan det være svært.  I så fald kan en røntgenundersøgelse være nødvendig.

Når man har udelukket, at katten har indtaget af fremmedlegeme, forsøger man som regel at opløse forstoppelsen ved først at give katten væske via et drop. Væsken bidrager til at blødgøre afføringen, som på den måde lettere kan passere. For at smøre tarmen yderligere anvender man lactulose. Hjælper behandlingen ikke, kan behandling med et lavement være nødvendigt. En slange føres ind i endetarmen, og man skyller tarmen med en opløsning bestående af lunkent vand og lidt flydende sæbe. Hos katte er det vanskeligt at give et lavement i vågen tilstand, så de skal oftest bedøves for, at behandlingen kan gennemføres. Behandlingen skal muligvis gentages i 2-4 dage og kræver, at katten indlægges på klinikken.

Kan forstoppelse undgås?

Eftersom der hos katte ofte er en underliggende årsag til forstoppelse, kan det være svært at anbefale konkrete måder at forebygge på. Dog er der alligevel nogle ting, som dyreejere skal huske på:

 • En fiberrig kost
 • Væske hjælper med at opløse afføringen og "smøre" tarmen. Det er derfor vigtigt, at katten drikker rigeligt. Sørg altid for at katten har adgang til rent og friskt vand.
 • Motion er vigtigt for at stimulere tarmmotorikken. Hvis katten er en indekat, skal man sørge for at lege med den hver dag, så den får motion.
 • Hold kattebakken ren så katten ikke er tilbageholde med at anvende den.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.