Sådan rejser du med din kat

Først og fremmest; katte er ikke gode til at rejse. Katte er meget knyttede til deres hjemmemiljø, de kan ikke lide forandringer, og de har tendens til at blive meget stressede, når de rejser. Nogle ture er dog nødvendige, for eksempel at tage til dyrlægeklinikken. Her er nogle nyttige tips til en bedre rejse.

Hvis du skal på en længere tur, er det bedste du kan gøre, at lade din kat blive hjemme og bede en nabo eller ven om at passe den, da katte ikke bryder sig om at rejse. Men selvfølgelig er der tilfælde, hvor du skal medbringe din kat, og selvfølgelig ønsker du, at disse ture skal være så nemme og stressfrie som muligt for dig og din lille pelsbold.
 

Transportkassen

Sørg for, at din kat har plads nok i transporttasken - din kat skal være i stand til at stå op, strække sig og let vende rundt, når den er lukket. Gør kassen til et sikkert sted for din kat – de fleste opbevarer kassen på loftet eller i garagen – på den måde er din kat ikke vant til sin transportkasse. I stedet for kun at tage den frem, når du skal på tur, bør du implementere den i de naturlige omgivelser for din kat.
 
Placér den i et rum, hvor din kat tilbringer meget tid og læg noget blødt sengetøj i, som den kan ligge på. En t-shirt, et tæppe eller noget andet, der lugter af dig eller nogle godbidder og legetøj er andre eksempler på, hvad du kan putte i kassen for at gøre din kat godt tilpas og interesseret i at komme ind. Din kat kan være meget mistænksom over for kassen i lang tid, det kan tage uger. Bare hav tålmodighed og beløn din kat med godbidder, når dens adfærd peger i den rigtige retning.
 
Det kan være meget frustrerende, når din kat nægter at bruge kassen. En anden ting, der kan hjælpe, er at bruge en syntetisk katteferomonspray i den, som vil hjælpe med at minimere angst forbundet med den. Hvis dette ikke hjælper, skal du måske købe en ny transportkasse eller rense den meget godt – stressferomoner, der er frigivet i tidligere bilture, kan stadig være til stede inde i den. Spørg din dyrlæge om anbefalinger.
 

Sådan får du din kat ind i transportkassen

I de tilfælde, hvor du ikke har tid til at tilvænne din kat, er her nogle tips til at få en uvillig kat til at gå ind i kassen for første gang.
● Find et lille rum, hvor der ikke er mange gemmesteder for katte, tag transportøren med og luk døren bag dig og din kat.
● Læg noget blødt, velkendt sengetøj i bæreren.
● Forfølge ikke din kat eller bevæg dig for hurtigt – det er unødvendigt at stresse din kat eller skræmme den.
● Hvis din kat ikke går ind i bæreren af sig selv, kan du forsigtigt vugge den og placere den i bunden først, og derefter roligt udskifte toppen. Du kender din kat bedst – måske er det bedre at pakke den ind i et håndklæde for at forhindre strakte ben, når du lukker bæreren.
● Hvis du har mistanke om, at din kat vil gøre modstand – så brug den syntetiske katteferomonspray, der er nævnt ovenfor, 10-15 minutter, før du placerer din kat indeni.
 

Forbered dig inden du tager afsted

Hver gang du skal til at gå et sted med din kat bør du ikke vente fem minutter før afgang med at placere din kat i kassen – planlæg på forhånd og lad det tage tid, alt for at minimere risikoen for en stresset kat. Når din kat er vant til kassen, kan du tilbageholde mad i et par timer, før den tager af sted, og derefter lægge nogle stykker af dens yndlingsfoder i kassen for at få den til at gå indenfor frivilligt. Hvis dette ikke virker kan du gå roligt ind i et lille rum og forsigtigt løfte din kat ind i kassen.
 
Når din kat er inde i bæreren, kan du dække den med et håndklæde eller et tæppe for at blokere dens udsyn til de skiftende omgivelser, da det kan være stressende for katte. Hold bæreren i et stabilt greb med begge hænder og undgå at støde den ind i noget. Dette kan øves et par gange, før katten er inde i bæreren, da den støj og stød, der opstår, når du støder ind i noget, vil være stressende for din kat.
 
Pak altid noget ekstra sengetøj med til bæreren, når du rejser - det kan ske, at din kat bliver stresset og har et uheld i sin transportkasse.
 

Inde i bilen

Fastgør transportkassen med en sikkerhedssele på bagsædet, men kun hvis den er crashtestet, ellers er det bedre at placere den på gulvet bag passagersædet foran. Det er naturligvis farligt at lukke din kat ud i bilen, mens du kører.
 
Inden du rejser "for alvor" er det en god idé at tage en prøvetur. Ligesom din kat skal vænne sig til kassen, skal den vænne sig til bilen og køre i den. Når din kat har vænnet sig til kassen, bør du begynde at køre prøveture - gå en blok eller to, mens du observerer din kat. Er den rolig og stille, eller ser den anspændt ud og hyler den højlydt?
At køre rundt i nabolaget og derefter hjem igen viser din kat, at alle køreture ikke ender på dyrlægeklinikken.
 

Lange ture

Tager du en biltur på under 6 timer, vil din kat have det fint inde i kassen, men hvis du derimod rejser længere tid end det, bør du lade din kat ud med jævne mellemrum for at drikke vand og bruge kattebakken. Der er engangskattebakker, som du kan medbringe til en lang køretur. Husk også at medbringe en masse vand for at gøre den lange køretur så behagelig som muligt - katte vil ikke drikke vand, der ikke smager som vandet derhjemme. Giv ikke din kat mad i et par timer, før du rejser, på denne måde kan du minimere risikoen for, at din kat kaster op i kassen. Din kat har det fint, når den kun spiser om aftenen i en dag eller to, mens du rejser.
 

Når I kommer hjem

Hvis du har mere end én kat i dit hjem, kan det være svært at komme hjem med en af dem. Katte er følsomme over for lugte, og eventuelle nye dufte kan resultere i, at dine katte ikke genkender lugten af din hjemvendte kat, hvilket så kan resultere i aggressiv adfærd fra dine andre katte.
 
Når du vender hjem skal du lade din kat ligge i bæreren i et par minutter og observere. Hvis du bemærker spænding eller fjendtlighed fra de andre katte, eller hvis du havde problemer med at komme hjem med en af dine katte før, bør du beholde din hjemvendte kat i bæreren. Hold den sikker mod ridser i et andet rum, indtil dens duft er mere kendt. Sørg for vand, mad og en kattebakke, og hold din hjemvendte kat i det separate rum i minimum 24 timer. For at fremskynde processen kan du gnide alle dine katte med det samme håndklæde, på denne måde bliver deres dufte blandet, og din hjemvendte kat vil ikke lugte så anderledes. Hvis du stadig har problemer kan du kontakte din dyrlæge.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.