Symptomer

I tilfælde af en kloskade kan akut halthed opstå. Katten vil slikke ofte på poten og udvise smerte, når den sætter poten ned eller hvis kloen berøres. Hvis der er tale om en flække på den yderste del af kloen, vil katten muligvis slet ikke reagere. Derimod vil en flække op til kloroden forårsage en betydeligt større reaktion hos dyret. Hvis hele kloen slides væk, opstår normalt både blødning og smerte.

Hvad kan man selv gøre?

Hvis kun et lille stykke af kloen er flækket, er det sædvanligvis tilstrækkeligt, at klippe kloen ned til pulpen.

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

En kloskade er sjældent en akut tilstand, men kan opleves for dyreejeren som værende akut, da katten kan udvise smerte. I tilfælde af en større skade på kloen bør dyrlægen opsøges inden for et døgn.

Behandling hos dyrlægen

Hvis hele kloen og pulpen slides væk, vil dyrlægen normalt barbere og rense området.

Hvis flækken går hele vejen op til kloroden, eller hvis kloen er knækket helt, kan det være nødvendigt at fjerne hele kloen. Katten får beroligende medicin eller bedøves inden indgrebet. Normalt giver dyrlægen også en lokalbedøvelse. Hvis kloen ikke fjernes opstår en risiko for inflammation i omkring kloroden, som kan sprede sig til kloknoglen.

Efterbehandling

Hvis kloen bortopereres vil katten få en forbinding om poten for at beskytte pulpen. Katten skal gå med bandage i en til tre dage eller efter behov. Bandagen bør være en tynd beskyttende forbinding, som skiftes en gang om dagen, eller hvis den bliver våd. Læs mere om hvordan du lægger en forbinding om poten. Katten skal gå med halskrave, indtil den stopper med at slikke på kloen.

I forbindelse med skift af forbindingen vaskes pulpen forsigtigt med lunken vand eller en saltopløsning. Sommetider kan det være lettest at bruse poten med vand i et stykke tid for at opløse gammel sårvæske. Hvis tåen svulmer op eller lugter dårligt, kan det tyde på betændelse. I så fald skal du kontakte dyrlægen.

Den blottede pulp bliver hårdere efter ca. en uge. Der går normalt nogle uger, inden den nye klo vokser ud. Undertiden kan den nye klo blive deformeret, og hvis kloknoglen bliver alvorligt beskadiget, er der ikke garanti for, at en ny klo vil vokse ud.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.