Livmoderbetændelse hos kat

Pyometra (livmoderbetændelse) er en varig betændelse i livmoderen, som opstår som følge af, at livmoderslimhinden ikke formår at holde omgivende bakterier væk. Når bakterier invaderer livmoderen, opstår en betændelsesreaktion, hvor der dannes pus.Hormonet progesteron, som findes i kattens p-piller, øger risikoen for livmoderbetændelse. Det er en vigtig årsag til, at det er mere hensigtsmæssigt at sterilisere katten frem for at give den p-piller, forudsat at den ikke skal indgå i avl.

Symptomer

Det hyppigste symptom på livmoderbetændelse er, at katten har meget udflåd, som kan være ildelugtende. Hvis livmoderhalsen er lukket, kan pusset ikke komme ud, og symptomerne bliver derfor mere diffuse. Katten kan blive sløv, få feber, have nedsat appetit og ondt i maven. Hvis tilstanden ikke behandles, kan livmoderen blive så pusfyldt, at den brister, og pusset siver ud i kattens bug, hvilket kan være livstruende, hvis katten ikke behandles akut.

Diagnostik

Hvis katten har ualmindeligt meget udflåd er diagnosen oftest let at stille. Nogle gange er dyrlægen nødt til at undersøge livmoderens størrelse og indhold ved hjælp af ultralyd eller røntgen, inden behandlingen påbegyndes. Hvis katten har diffuse symptomer, kan det kræve flere prøver og undersøgelser før en sikker diagnose kan stilles.

Kirurgisk behandling

Den mest hensigtsmæssige behandling er et kirurgisk indgreb, hvor livmoder og æggestokke bortopereres. Katten bliver dermed bliver steriliseret og kommer ikke længere i løbetid. Hvis katten ikke er nået at blive påvirket af tilstanden, er det et forholdsvis enkelt indgreb med en god prognose. Hvis katten er meget syg, kan det kræve, at katten indlægges i længere tid, og prognosen bliver mere usikker.

Medicinsk behandling

Pyometra kan også behandles medicinsk. En medicinsk behandling er primært en mulighed for unge avlskatte, hvis dyreejeren vurderer, at katten er vigtigt for avlen. Medicinsk behandling er næsten altid både dyrere og mere besværlig end en kirurgisk behandling. Behandlingen er i form af hormonindsprøjtninger og antibiotika, mens livmoderens udvikling skal følges ved gentagne ultralydsundersøgelser. I mange tilfælde kan medicinsk behandling have et tilfredsstillende resultat, og katten kan få kuld efter behandlingen.

Prognose

Katte har mindre tendens til tilbagefald sammenlignet med hunde. Vi anbefaler dog, at man lader katten sterilisere, så snart hun har fået de ønskede kuld.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.