5 fakta om kattens forståelse

Når det handler om at forstå, hvordan vores dyr tænker, så er der forsket langt mere i hundes kognition end i kattes. Men alligevel ved vi i dag en del om, hvordan katte forstår og fortolker verden. Og de er klogere end vi nogle gange tror!

1. Kattes hjerner er i høj grad som vores

Hvis man sammenligner kattes hjerner med hundes eller menneskers, så findes der langt flere ligheder end forskelle. Som pattedyr har vi den samme struktur og de samme funktioner. Katte har en vis forståelse for tid og så drømmer de.

Nogle studier viser endda at katte kan kende forskel på antal. Hvis katte lærer at 3 prikker giver en belønning og 2 ikke gør, så kan de skelne imellem antal prikker.

Nøjagtig ligesom mennesker, kan katte også udvikle demens med alderen. 

2. Kattes hjerner er formet af evolution

Katte er unikke idet de er udviklet til at være både jæger og bytte. Hvor mennesker og hunde eksempelvis er udviklet til at jage, så har katte lært både at jage og at gemme sig. Derfor kan katte være mere frygtsomme end hunde, når de møder nye situationer eller dyr.

På nogle måder kan katte virke mere agressive end hunde. Hunde begyndte domesticeringen for mere end 20.000 år siden, mens katte kun har boet sammen med mennesker i omkring 10.000 år.
Derfor vil en kats yndlingslegetøj også typisk være det, der stimulerer deres naturlige instinkter. En fjer, der trækkes over gulvet, en bamse de kan bryde med eller en lille legetøjsmus, de kan jage og fange.

Selvom katten bor sammen med mennesker og får maden serveret, så har de stadig behov for at få stimuleret deres byttedrift.

3. Katte ved hvad du tænker

Selvom katte er vilde med at dyrke deres instinkter og gå på jagt, så betyder det ikke, at de ikke nyder vores selskab. Katte vil langt hellere interagere med deres ejer end med fremmede mennesker. Katte kan endda få separationsangst, hvis de forlades af deres ejer i længere tid. Katten kan aflæse vores følelser og skelne information ud fra vores stemmeleje og tonalitet.

Den store forskel på katte og hundes interaktion med mennesker, er at hunde forventer at vi hjælper dem. Hvis maden er udenfor rækkevidde, så vil mange hunde kigge på deres ejer for hjælp. Katte søger ikke kontakt for at få hjælp, hvilket formodentlig betyder at de ikke forstår, at vi kan hjælpe dem i situationen.

4. Katte kan lære og huske

Ligesom mennesker, så lærer katte ud fra observationer. Katte har en arbejdshukommelse på omkring 30 sekunder og en god langtidshukommelse. Derfor kan de også sagtens huske deres ejer, selvom han eller hun har været på ferie. 

5. Katte kan trænes

Når vi taler om træning, så er det typisk hunden der er i centrum. Men katte er trænbare og kan lære utroligt mange øvelser og tricks.

Nøglen til at træne din kat, er at lære, hvad der motiverer den. Hvis man finder den rigtige belønning, så kan man lære katte utrolige ting. Klikkertræning er fremragende til træning at kat og du kan bruge træningen til at lære din kat alt fra sjove tricks til daglig håndtering.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.