Labrador retriever

Venlig, let at træne, social. Det er ikke uden grund, at labrador retriever er en af de mest populære hunderacer i Danmark. Racen er en foretrukken familiehund, men det er vigtigt at huske på, at en labrador er en jagthund, der har behov for aktivering i hverdagen.

Hurtige fakta

Hver hund er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Børnevenlig

  Nogle hunde har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Erfaring

  Hvor meget tidligere erfaring som hundeejer har du brug for, før du overvejer at anskaffe dig denne race.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Gøende

  Hvor hyppigt denne race har tendens til at gø.

Fakta og information om labrador retriever

Labrador er en af de mest populære familiehunde i både Danmark og mange andre lande. En labrador elsker mennesker og er let at træne. De er avlet til at arbejde sammen med deres fører og lytte efter.

Labrador retriever stammer oprindeligt fra New Foundland og det siges at de oprindelige hunde, der blev bragt til England, slet ikke var jagthunde. De var udvalgt for deres evner i vandet og for deres evne til at hente fisk, der var undsluppet nettet, og fordi de var fremragende svømmere og kunne svømme lange distancer.

Den moderne labradors forfædre er formodentlig en blanding af disse super-svømmere, krydset med andre jagthunde. I dag er labradoren en uovertruffen jagthund, der apporterer vildt både på land og i vandet. Samtidig er det en yndet race til brug som narkohunde, redningshunde og servicehunde.

Temperament og aktivitetsniveau

Det er ikke uden grund, at labradoren er en af de mest populære racer i verden. Den er tålmodig, harmonisk og samarbejdsvillig af natur. Den er familiehund og elsker at være en del af familien med sit selskabelige, kontaktsøgende og venlige sind. Generelt er labradoren godmodig mod alt og alle, dog kan den være en smule vagtsom i eget hjem. Racen har en fremragende næse og elsker vand.

En labrador har behov for at være en del af familien og trives ikke som hundegårdshund. Den har behov for mental aktivering og fysisk motion, for at trives i hverdagen. Labrador retriever er en ualmindeligt madglad race og kan have tendens til overvægt. Racen er avlet til at apportere, så en labrador elsker at bære ting. Derfor vil du typisk se en glad labrador med noget i munden.

Pelspleje hos labrador retriever

Pelsen er kort og tæt, uden bølger eller krøller. Pelsen føles hård og en smule strid, og er en fremragende beskyttelse mod vejr, vind og vand. Den beskytter og isolerer i næsten al slags vejr. Pelsen fælder en del og det kan være en god idé at børste hunden regelmæssigt.

Træning af labrador retriever

Labrador retriever er en utroligt trænbar race. De nyder at arbejde sammen med fører og vil arbejde hårdt for en godbid. Da racen er avlet til apportering, betyder dette også at de elsker at bære og hente. Derfor er den også glad for at blive belønnet med legetøj i træningen.

Racen bør opdrages med venlighed og positiv forstærkning. Husk at racen er utrolig madglad. Derfor bør du overveje, om det er okay, at den tigger ved middagsbordet. Hvis ikke du ønsker en hund, der tigger ved bordet, så skal du undgå at give den mad ved bordet allerede fra hvalpen er helt lille.

Mange labradors bruges på jagt, hvor deres speciale er at apportere nedskudte fugle. Racen går ikke typisk på jagt selv og strejfer ikke omkring. De holder tæt kontakt til fører.

Størrelse og vægt

 • Hanner: 56-57 cm.
 • Tæver: 54-55 cm.
 • Vægt: 25-34 kg.

Farve:

Labrador retriever er ensfarvet sort,  brun eller gul. En variant af den gule er en helt mørk gylden farve, som populært kaldes ”fox red”.

Særligt for racen

Labrador retriever avles i to linjer. En arbejdslinje (også kaldet field trial) og en ”showlinje”. Der er kun en type beskrevet i racestandarden, men der er markant forskel på de to linjer. Derudover findes der en linje, som kombinerer de to, som kaldes ”dual purpose”.

Arbejdslinjer er typisk avlet på arbejdsegenskaber, mens showlinjer er avlet på udseende, dog uden at tilsidesætte arbejdsegenskaber helt. Hvilken type der passer til dig, er helt afhængig af hvilket liv du kan tilbyde en labrador.

En labrador elsker vand – året rundt. Det betyder, at de kan være udsat for blandt andet hot spots og water tail. Du kan forebygge hot spots og water tail ved at tørre hunden grundigt, når den har været i vandet, så den ikke bliver kold og fugtig i længere tid ad gangen. Du kan eventuelt bruge et tørredækken, som suger fugten til sig.

Arvelige sygdomme

Labradoren er en sund og rask race, der generelt ikke lider under store helbredsmæssige udfordringer. Der findes enkelte arvelige sygdomme i racen, som man bevidst forsøger at avle bort fra. Hvis du køber labrador retriever med stamtavle, kan du typisk se i stamtavlen, hvad hundene i linjerne er testet for og hvad resultatet er.

De typiske arvelige sygdomme i racen er:

Det er vigtigt at du undersøger, om der er labradorer i linjerne, som lider af disse sygdomme, inden du køber din hvalp.

Foder til labrador retriever

Når du vælger foder til din labrador retriever, er det vigtigt at du vælger et foder, der dækker alle dens behov. Det er særlig vigtigt at hvalpen fodres korrekt det første år, da det har stor betydning for om den eventuelt udvikler ledsygdomme. Vælg et foder, der passer til hundens størrelse og aktivitetsniveau.

Da en labrador har tendens til overvægt, er det vigtigt, at du ofte mærker på din hund, og sikrer dig at den ikke bliver tyk. Overvægt kan blandt andet medføre ledproblemer, sukkersyge og hjertesygdomme. Er du i tvivl om, hvilket foder din hund skal have og hvilken mængde, så kan du altid kontakte din dyrlæge og spørge.

Hundetype

Apporterende jagthund´

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.