Hot-spot hos hund

Hot-spot, også kaldet fugteksem, akut dermatitis eller fugtig hudbetændelse, er en almindelig form for akut, overfladisk hudinfektion, som opstår lokalt i huden, hos hunde. Alle racer kan blive ramt, men hot-spot er mere hyppigt forekommende hos racer med lang og/eller tæt pels, som for eksempel Retrievers, Rottweiler og Newfoundlænder.

Hot-spot kan have mange forskellige underliggende årsager, så som parasitter (lopper, lus, flåter), allergier, eller tæt og fugtig pels.

Symptomer

Hot-spot ses ofte i form af klistrede, betændte, sammenfiltrede og ømme områder i huden, som typisk væsker og er voldsomt røde.

Hot-spot kan opstå over en nat, og kan medføre betydelig kløe og smerte. Hot-spot ses typisk på kinder, nakke/hals, ryg, lår og halerod.  

Hvad kan man selv gøre?

For at forebygge hot-spot er det en god idé at holde pelsen tør og fri for filter. Kontrollér, at hunden ikke har parasitter (lopper, lus eller flåter), eller har små sår, som kan være starten på hot-spot.

Det kan være svært at forhindre hunden i at bade om sommeren. Tænk på, at en pels som føles tør på overfladen kan være gennemblødt helt inde ved huden.

I det tidlige stadie af hot-spot kan betændelsen standes og behandles, hvis pelsen barberes og vaskes med et bakteriedræbende middel, som for eksempel klorhexidin.

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

Dyrlægen bør kontaktes hvis infektionen spreder sig, eller hvis hunden har meget ondt på grund af betændelsen.

Behandling hos dyrlægen

Behandlingen består først og fremmest i, at pelsen over hudforandringen barberes væk med flere centimeters margin rundt om såret. Hot-spot kan være ret smertefuldt, hvorfor det nogle gange kan være nødvendigt, at give hunden noget beroligende inden barbering og behandling. Hunden bør have skærm på for at forhindre, at den kan slikke og klø i såret, og forværre tilstanden. Ofte skal hunden have smertestillende medicin.

Hunde med gentagne tilfælde af hot-spot bør udredes for underliggende årsag, for at forhindre tilbagefald.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.