Sygdommen optræder hos et stort antal racer, og alderen for hvornår sygdommen bryder ud er forskellig fra race til race og kan også variere indenfor den enkelte race.

Sygdommen starter med "natteblindhed", hvor hunden ser dårligt i tusmørke og kan vægre sig ved at gå fra et oplyst rum til mørkere omgivelser, f.eks. ved aftenens luftetur. Gradvis tabes også synet om dagen, og hunden ender med at blive blind. Det varierer fra hund til hund, hvornår den bliver helt blind.

I de mere fremskredne stadier ses hos nogle racer ofte cataract som en følgesygdom. Denne form for grå stær må ikke forveksles med arvelig cataract, der også findes hos mange racer.

Årsag

Sygdommen er arvelig, d.v.s. at hvalpen har arvet sygdommen fra begge sine forældre. I alle racer, hvor arvegangen er klarlagt, er der tale om en simpel recessiv (vigende) arvegang.

Derfor behøver ingen af forældrene selv at have nogen tegn på sygdommen, men kan give hvalpe med PRA.

Behandling

Der findes ingen behandling, som kan forsinke, standse eller vende det fremadskridende tab af synet.

Diagnose

For at sikre en korrekt PRA diagnose, skal hunden undersøges af en dyrlæge, der er medlem af Den Danske Dyrlægeforenings panel.

Arvelighed

Hvis begge forældre har PRA vil alle hvalpe få sygdommen. Hvis begge forældre er bærere af PRA-genet, vil 25% af deres afkom få PRA i udbrud. 50% vil være bærere uden at udvikle PRA, og 25% vil hverken være bærere eller få PRA.

 

Ved øjenundersøgelser kan man ikke skelne mellem hunde som er anlægsbærere, men som ikke selv har sygdommen og hunde som ikke har anlæg for PRA. Problemet er kort og godt, at raske hunde kan bære sygdommen, uden at det på nogen måde kan ses - ikke før evt. to raske anlægsbærere får syge hvalpe, kan anlægget (genet) konstateres.

Forebyggelse

Man kan forebygge udbredelsen af sygdommen ved at undersøge alle racens avlsdyr med et vist interval. Derfor har et stigende antal raceklubber indført obligatorisk øjenundersøgelse før avl.

Ved påvisning af PRA er der indført avlsrestriktioner. Den Danske Dyrlægeforenings panel udsteder en attest, der for de fleste racer ikke bør være over 12 måneder gammel på parringstidspunktet (Tibetansk Terrier 6 måneder).

Forskning

Der foregår på verdensplan et stort videnskabeligt arbejde for at kortlægge det gen, der er årsag til PRA. Genet er fundet hos nogle enkelte racer, blandt andet labrador retriever, og her kan diagnosen stilles ved en DNA test (det genetiske fingeraftryk).
Herved kan man yderligere forhindre, at anlægsbærere, der ikke selv har symptomer på sygdommen, anvendes i avl.

Kontakt en dyrlæge

Lad os tale om tænder

Mange dyreejere tror, ​​at deres firbenede vens mund er sund, selvom den ikke er det. Faktisk har 80 % af alle voksne hunde og katte tandproblemer, og det kan være svært at vurdere. Vi er her for at hjælpe din hund.

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.