Tumorsygdomme i mavetarmkanalen hos hund

Tumorsygdomme i mavetarmkanalen er relativt sjældne hos hunde sammenlignet med hos mennesker. Der findes både godartede og ondartede tumorer i mavetarmkanalen. I tyndtarmen er lymfosarkom (en ondartet blodcellesygdom) den hyppigst forekommende tumorsygdom, mens det i mavesækken er adenokarcinom, som ligeledes er ondartet.

Symptomer

Symptomerne ved tumorsygdomme i mavetarmkanalen kan variere meget. Hunde kan være symptomfrie i længere tid inden sygdommen opdages. Symptomer kan eksempelvis være vægttab, nedsat appetit, utilpashed, opkastninger, diarré og bugsmerter. 

Diagnose

Da tumorsygdomme ikke er den almindeligste årsag til symptomerne beskrevet ovenfor, vil dyrlægen ofte begynde med at undersøge andre årsager til symptomerne. Eksempelvis kan blodprøver, afføringsprøver, røntgen- og ultralydsundersøgelser udføres for at diagnosticere sygdommen, som giver ophav til symptomerne.

Den eneste sikre metode til at stille diagnosen på en tumorsygdom i mavetarmkanalen er ved hjælp af vævsprøver. Dette kan gøres på forskellige måder afhængigt af, hvilket væv, der er tale om, og hvor tumoren mistænkes at være placeret. I nogle tilfælde kan en celleprøve tages via ultralyd, men for det meste er større vævsprøver (biopsier) nødvendige for at kun stille diagnosen. Sommetider bortopereres hele tumoren og sendes til analyse.

Behandling

Først når diagnosen er fastsat, kan dyrlægen vurdere, hvilken behandling der er optimal for den pågældende tumorsygdom. I nogle tilfælde kan tumorsygdommen kureres ved at bortoperere alt forandret væv. Andre gange kræves kirurgi i kombination med for eksempel cellegiftbehandling. Behandlingen er afhængig af typen af tumor, hvor den sidder og om hvorvidt den har spredt sig.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.