Transport af din hvalp

Transport af din hvalp og voksne hund er vigtigt. Det handler både om at det skal være let og tilgængeligt og at det skal være sikkert for din hund. Skal du vælge et bur i bilen? En sikkerhedssele? Eller måske en helt anden løsning? Og findes der lovgivning om, hvordan din hund skal transporteres? Vi giver dig en guide til, hvordan du sikkert transporterer din hvalp.

Allerede inden du har hentet din hvalp, har du sikkert gjort dig mange overvejelser omkring, hvordan hvalpen skal transporteres. I dag findes der et væld af muligheder for transport af din hvalp,  nogle er mere sikre end andre. 

Transport i bur

Transport i bur er uden tvivl den sikreste løsning, hvis du vælger et fastmonteret bur i bilen. Det er muligt at købe et crashtestet bur, som også har nødudgang bagtil. På den måde kan du altid få hunden ud, også selvom du ikke kan åbne bagklappen. Husk at din hvalp vokser hurtigt, så vælge den størrelse bur der passer til din voksne hund. I buret bør du have et skridsikkert underlag, evt. en badeværelsesmåtte, og tilgang til vand. 

Hvis du gerne vil have din hvalp på bagsædet kan du vælge et metalbur eller et stofbur, der passer i størrelsen. Sørg for at buret sidder godt fast og du kan sikre det ekstra med stropper, der spænder det fast til sædet. 

At vænne hvalpen til bure

I begyndelsen skal hvalpen vænnes til buret. Sæt den ind i buret, uden at bilen kører, luk lågen og beløn den ved at smide godbidder ind i buret. Du kan også give hvalpen et godt ben i buret. Når hvalpen har vænnet sig til buret, mens bilen holder stille, kan du begynde at køre små ture. Sørg for at hvalpen ikke har spist lige inden turen og hold igen med godbidder for at undgå køresyge. Kør en kort tur, gå en sjov tur og kør hjem igen. Små positive ture baner vejen for en hund, der elsker at køre i bil.

Sikkerhedssele til hunden

Et alternativ til bur er en sikkerhedssele til hunden. Her spænder du en lille sikkerhedssele mellem hundens sele og spændet i bilen. Vær opmærksom på, at der ikke er nogen godkendelse af sikkerhedsseler til dyr, så der er flere produkter på markedet af ringe kvalitet. Når det handler om sikkerhed er kvalitet afgørende, så vælg en god sikkerhedssele af høj kvalitet. Selen som selen skal klikkes i, skal sidder godt til på hunden og være af høj kvalitet. Ringen til selen skal sidde på ryggen af hunden. 
Spænd aldrig sikkerhedsselen i hundens halsbånd!

Transportkasse

Nogle har behov for at have hunden med i offentlige transportmidler, og her skal du bruge en transportkasse der kan lukkes. Du kan få fine, bløde tasker, der kan lukkes i toppen eller enden med en lynlås. Taskerne kan du tage over skulderen og bære. En del af disse er også godkendt til flytransport, så du kan have din lille hund med i kabinen, hvis du rejser med fly. 

Disse transporttasker eller kasser er ikke sikre at lade hunden sidde i bilen. De tjener det formål at transportere hunden let, men yder ingen beskyttelse i tilfælde af uheld. 

Lovgivning omkring hund i bil

Der findes ingen lovgivning omkring, hvordan hunde skal fastspændes eller opbevares under kørsel i Danmark. Hunde betragtes som gods under kørsel og gods skal være anbragt således, at det ikke kan være til fare for personer eller medføre skade på ejendom.

Til gengæld er der regler for kørsel med hund i bil i mange af vores nabolande, så undersøg altid reglerne inden du rejser til udlandet med din bund i bil.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.