Træn din hund i at gå til dyrlægen

Du kan gøre din hund til en bedre patient ved at træne den i at gå til dyrlægen. Med ganske lidt træning kan du gøre det til en lettere og sjovere oplevelse for din hund at komme til dyrlægen. Her får du tips til træningen.

De fleste hunde har brug for at besøge dyrlægen en gang imellem. Nogle hunde synes, det er en stressende oplevelse, nogle er meget bange, og nogle synes, det er en ret glædelig udflugt. Uanset hvordan din hund har det med dyrlægen i dag - kan du forberede din hund på at få en mere behagelig oplevelse. 

Dyrlægen betyder nåle, ubehagelige undersøgelser, at nogen roder i munden på hunden og rører den over det hele. For mange hunde er det virkeligheden, men det kan du ændre for din hund. Med træning kan du lære din hund, at de mest almindelige undersøgelser ved dyrlægen blot er træning, der bliver belønnet. Du kan på den måde gøre din hund til en bedre patient, og undgå at den får en dårlig oplevelse ved dyrlægen.

Træning forud for dyrlægebesøget 

Nogle hunde er oftere på besøg hos dyrlægen end andre. I de fleste hundes tilfælde vil der være regelmæssige sundhedstjek, hvor hunden skal kunne tjekkes over hele kroppen. Det kan du forberede den på med træning og jo før du går i gang, jo bedre.  

Herunder kan du se nogle af de områder vi anbefaler du træner med din hund. 

Ørerne

Væn din hund, til at du rører ved ørerne. Du kan også trække let ud i øret, så du kan se ned i selve øregangen. Husk at belønne!

Munden

Træk læberne let tilbage og se hundens tænder. Start med at belønne for at du bare rører læberne og byg gradvist øvelsen op. Hvis din hund er utilpas eller trækker sig, så gå et skridt tilbage i træningen.

Poter og tæer

Mange hunde er sarte omkring deres poter og tæer, og det er helt normalt. Væn din hund til at du kan løfte poten, og se både pote og tæer. Start med bare at røre din hunds poter og beløn. Herefter kan du gå videre til at løfte poten og belønne. Til slut kan du løfte og se tæerne, belønne og slippe. Vær opmærksom på at du belønner imens du løfter/holder poten, så hunden ikke får belønning for at trække sig væk.

Kroppen

Træn din hund til at blive rørt overalt på kroppen. Husk at belønne! Lær hunden at det er okay, at du tager en håndfuld hud ved nakken og blidt holder fast. Beløn rigeligt mens du træner! På den måde er hunden vant til den bevægelse dyrlægen udfører, når din hund skal vaccineres.

Ligge på siden

For mange hunde kan det være ubehageligt at ligge på siden og blive undersøgt, særligt hvis den er et nyt sted som ved dyrlægen. Derfor er det værdifuldt at du har lært den det hjemmefra. Start med din hund liggende, og før langsomt godbidden hen over hundens skulder, så hunden falder ned på modsatte skulder. Beløn. Når hunden er tryg ved dette, kan du føre godbidden længere hen over skulderen, til hunden er helt nede på siden. Sæt en kommando på øvelsen og husk at beløn!

Lær hunden at have bandage på 

Hvis din hund er kommet til skade, kan det være nødvendigt at give den en bandage på. Inden din dyrlæge skal gøre, er det en god idé at vænne hunden til fornemmelsen af at have bandage på hjemmefra. Til det kan du bruge et mindre tørklæde eller et andet blødt stykke stof. 

  1. Hold stoffet ud og lad hvalpen komme tættere på – beløn. Hvis hvalpen forsøger at bide i stoffet eller lege med det, så beløn den lidt hurtigere, inden den starter tovtrækningen.
  2. Rør ved hvalpen med stoffet – beløn. Sørg for, at hvalpen ikke vender sig væk, men i stedet forsøger at læne sig ind i stoffet. Hvis hvalpen hopper væk, så tag det langsommere. Du kan også overveje at bruge et mindre stykke stof. Husk, at dette kan tage lidt tid, men det vil være det værd, den dag du har brug for det. Rør ved hvalpen med stoffet – beløn. Flyt stoffet til forskellige dele af kroppen: ben, ryg, hoved, side, hale. Gentag flere gange på hvert sted og beløn hvalpen for hver gentagelse.
  3. Vikl nu forsigtigt stoffet en omgang rundt om hvalpens ben – beløn – og fjern – og beløn igen. Gentag flere gange, og lad der gå længere og længere tid, her snakker vi sekunder, før du fjerner stoffet.  
  4. Vikl rundt nogle flere gange, øg tiden og skift placering på hvalpens krop, for at forberede den på forskellige skader.
  5. Skift nu til en anden type bandage med en mere autentisk følelse. Sørg for ikke at vikle bandagen for stramt, men stadig stramt nok til, at det bliver siddende. 

Aflæs din hvalps adfærd

Hvalpen bestemmer, hvilket tempo der passer til dens personlighed. Nogle er nemmere end andre og vil synes, at denne form for træning er en leg, og andre kan have brug for længere tid for at det bliver behageligt.  

Se på hvalpens kropssprog: kigger den væk, slikker sig om læberne, gaber, bevæger sig væk? Disse er alle tegn på stress. Knurrer, snapper eller bider hvalpen - så er det langt over hvalpens grænse. Stop med det samme og gør det lettere for hvalpen.  

Straf ikke en hund eller hvalp, der knurrer ved at holde den nede eller sige "nej", eller på nogen anden måde: knurren er en del af en hunds kommunikation. Lyt i stedet til, hvad den siger, og respekter det. Hold afstand, gør det nemt, så han har det godt og ikke er bange. 

Lær hvalpen at stå på et bord 

At være på et undersøgelsesbord kan være skræmmende og mærkeligt. Start enkelt med noget lavt og fladt og opmuntre og beløn hunden, når den prøver. Ved at træne balancering på træstammer, store sten eller andre ting på gåturen, vil hvalpen hurtigt finde ud af, at klatring og balancering er sjovt, og at højder ikke er skræmmende. Dette forbereder din hund på dyrlægen og hundeklipperen. 

Hvis din hund skal overnatte hos dyrlægen 

Nogle gange skal du efterlade din hund hos dyrlægen i længere eller kortere perioder. Når man skal ind til mindre operationer, vil man ofte aflevere hunden om morgenen og hente den igen samme dag, men nogle gange skal den blive natten over. Dette kan være en skræmmende oplevelse for hunden, men der er nogle ting, du kan gøre for at gøre det nemmere. Lær din hund at være alene og godt tilpas i et bur, selvom du normalt ikke bruger et bur i hjemmet. 

Sådan vænner du din hund til at være i et bur derhjemme 

At vænne hunden til buret kan reducere stressniveauet, selv når den efterlades et ukendt sted. Det kan dog tage et stykke tid at træne og skal foregå på en måde, så hunden stadig er komfortabel. 

  1. Placer buret et sted, hvor du selv har en rolig adfærd, såsom at læse, se tv eller arbejde ved computeren. Læg tæpper i buret og smid et tæppe over det, da mange hunde nyder en mere hulelignende tilstand. Lad lågen til buret stå åben. Hver gang du sætter dig ned for at læse, se tv eller arbejde ved computeren, læg en lækker godbid i buret. Vælg gerne en godbid, som holder i noget tid, eller kombiner det eventuelt med et aktiveringslegetøj. Lad hunden nyde sine godter, men bliv ikke bange, hvis den tager dem ud af buret for at spise dem: bare det at finde dem i buret er godt for nu. 
  2. Begynd at træne, når hunden er træt og ikke har behov for at besørge: Det vil øge dine chancer for, at den sætter sig i buret. 
  3. Hver gang du rejser dig for at forlade rummet eller endda bevæge dig rundt i rummet, så giv hunden en ny godbid. Dette skaber forventning om, at der kommer gode ting, når man går rundt og er en god tilskyndelse for hunden til at blive siddende, selvom man ikke gør det. Lad hunden gå ind og ud af buret, som den har lyst. 
  4. Når hunden sætter sig i buret, så snart du går ind i det rolige område og bliver i sit bur, hvis du rejser dig op og går rundt, kan du begynde at lukke lågen til buret, bare et sekund eller to. Luk buret, giv en godbid, åbn. Gentag flere gange, og gør tiden mellem at lukke lågen og give godbidden længere. Efter et stykke tid kan du lukke lågen, tage et skridt væk, gå tilbage, belønne og åbne lågen. Arbejd langsomt med at øge tiden i en session og distance i en anden, før du kombinerer de to vanskeligheder. Efter et stykke tid vil du være i stand til at forlade rummet og gå og lave ting i en anden del af huset. 

Sørg for at vende tilbage før hunden begynder at være urolig. Hvis dette sker, så forhold dig fortsat rolig, men åbn lågen til buret og husk at have en kortere session i de kommende dage. 

Efterlad ikke hunden i buret med lukket låge i længere perioder, selvom den virker fin. Dette bør være af nødvendighed, kun hos dyrlægen. Ved at have buret stående med åben lågen og ofte med lækre ting, som hunden kan finde i den, et sted hvor man ofte bruger tid, vil de fleste hunde skabe en vane med at bruge kassen som hvilested. Denne følelse af komfort og sikkerhed kan så overføres til andre steder. 

Uanset om du har en voksen hund eller en hvalp, en glad hund eller et genert og forsigtigt individ, er det en god idé at øve dig på disse færdigheder. De vil gøre dyrlægebesøget sjovere, mindre stressende og mindre skræmmende. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.