TBE (Tick-borne encephalitis) hos hund

Tick-borne encephalitis forårsages af TBE-virus, der overføres via bid fra flåten Ixodes ricinus. I lang tid var Bornholm det eneste sted i Danmark hvor TBE fandtes, men i dag findes TBE også i Nordsjælland. TBE forekommer også i Sydsverige, og påvises hyppigst langs den svenske østkyst. I Norge findes TBE-virus i flåter i kystnære områder i Sydnorge.

Smitte

TBE, som på dansk kaldes flåtbåren hjernebetændelse, er en sygdom, der hyppigst ses hos mennesker, men som i sjældne tilfælde også kan ramme hunde. Hvis flåten er bærer af TBE-virussen, vil smitteoverførslen ske allerede i det øjeblik, flåten bider, via sekret fra flåtens spytkirtler. Det sker formentligt ofte, at hunde smittes med TBE-virus uden at de bliver syge af infektionen.

Symptomer

Smittede hunde vil i løbet af cirka syv til ti dage blive meget dårlige. Symptomerne er normalt høj feber, sløvhed, nedsat appetit, neurologiske symptomer såsom nedsat bevidsthed, kramper og lammelser.

Hvad kan man selv gøre?

Der findes ingen vaccine imod TBE til hunde. Forebyggende behandling består i at undgå flåtbid ved hjælp af flåtforebyggelse, i kombination med regelmæssig, daglig gennemgang af hundens pels med henblik på at fjerne flåter inden de overfører eventuel smitte.  

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

En hund, der har høj feber eller krampeanfald, bør tilses hurtigst muligt.

Diagnose

Det kan være kompliceret at diagnosticere TBE. TBE verificeres ved at påvise særlige TBE-antistoffer i serum (blod). Antistofferne kan findes cirka to uger efter infektionen, og der er livslang immunitet ved overstået infektion. For at fremme diagnostikken kan det være nødvendigt med gentagne blodprøver.

Behandling hos dyrlægen

Der er ingen specifik behandling, udover at give støttebehandling med intravenøst væskedrop, antiinflammatorisk (betændelseshæmmende) og smertestillende medicin. Antibiotikabehandling vil ikke hjælpe, idet TBE forårsages af en virus.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.