Årsag

Tandfraktur forekommer som følge af skader på tænderne forårsaget af hårde genstande. Det kan ske under leg eller slagsmål. Det kan også indtræffe, når hunden tygger på en sten eller knogle.

Forløb

Tanden er opbygget af emalje, tandben (dentin) og en rodkanal, som indeholder nerver og kar. Når nerven bliver udsat for bakterier og spyt, svulmer den op. Dette forårsager smerte, og det jager i tanden. Tandens rod kan ikke svulme op og udvides, da den er omgivet af tanden. Derimod stiger trykket, og blodcirkulationen hæmmes. Denne proces er smertefuld for hunden.

Når nerven er død, aftager smerten normalt. I rodkanalen, hvor den døde nerve findes, dannes et gunstigt miljø for bakterier. Det er sådanne bakterieangreb, der bidrager til den ildelugtende lugt fra hundens mund. Bakterier kan spredes gennem rodspidsen og forårsage en tandbyld.

Hvad kan man selv gøre?

Forsøg at holde øje med at hunden ikke leger med hårde genstande. Undgå gerne okseknogler da hunden kan forsøge at knuse knoglen med sine tænder. Undertiden er det tanden, der brækker, og ikke okseknoglen.

Hundens tænder bør undersøges regelmæssigt. Hvis dyreejeren kan inspicere tænderne på egen hånd, er det fint, ellers kan dyrlægen hjælpe med det. Hunde viser normalt ingen smerte, som mennesker gør. Til tider opdager dyreejeren, at hunden bliver gladere og mere energisk, efter at tandbehandlingen er udført.

Behandling

Det er ikke hensigtsmæssigt at lade en ødelagt tand forblive ubehandlet. En tandfraktur med skadet rod bør enten trækkes ud eller rodfyldes. Ukompliceret tandfrakturer (når nerven ikke er involveret) bør behandles ved, at den beskadigede struktur repareres med komposit.

Billedet viser en nylig skade, hvor blodet kommer ud fra pulpa (hvor nerver og blodkar findes).

Her ses en brudt kindtand, hvor hullet ind til rodkanalen er synlig. Nerven var død, og hunden havde en tandbyld. Denne hund havde tygget på en okseknogle.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.