Omvendt nysen har ikke noget med et nys at gøre, men er en tilstand hvor den bagerste bløde del af ganen lægger sig hen over strubehovedet. Derved blokeres der delvist for luften, når hunden trækker vejret indad.

Hvad er reverse sneezing?

Det lyder som en voldsom snorken og typisk vil hunden stoppe og hive efter vejret. Det kan tage få sekunder eller flere minutter, afhængigt at hvor lang tid det tager at få den bløde gane "på plads". Hunden får den bløde gane på plads ved at stå stille og lave synkebevægelser. Hunden er typisk helt frisk og uden symptomer både før og efter anfaldet.

Hvorfor får hunden anfald af reverse sneezing?

Der kan være mange årsager til, at hunden får anfald af omvendt nysen. Det kan skyldes hævede slimhinder i svælg, næse eller bihuler. Omvendt nysen ses oftere hos kortsnudede racer som mops, engelsk bulldog og shih tzu. Årsagen til dette er, at de kortsnudede racers anatomi gør, at de har tendens til en for lang, blød gange. Samtidig har de tendens til at skabe undertryk i svælget på grund af de ofte snævre næsebor. Det er muligt at operere kortsnudede racer, hvis de er generede på grund af såkaldt brachycephalt syndrom. Hos nogle af disse hunde vil operation forbedre deres livskvalitet markant.

Omvendt nysen ses typisk mest ved ophidselse eller ved tryk fra halsbånd. Mange hunde får eksempelvis anfald, hvis de har snuset meget eller i forbindelse med fordring. Tobaksrøg kan i visse tilfælde udløse anfald.

Næsemider og alvorlige lidelser

I sjældne tilfælde kan omvendt nysen være et symptom på næsemider.  Små, hvidgule mider, som findes i hundens næse og svælg. Omvendt nysen kan også være symptom på infektion, fremmelegemer eller svulster. Hvis din hund pludselig får anfald af omvendt nysen, eller de tager til i frekvens og længde, så bør du kontakte dyrlægen.

Medbring gerne et videoklip af din hund, når den får et anfald af omvendt nysen.

Har du brug for rådgivning eller har du spørgsmål omkring din hunds symptomer? Så kan du altid kontakte vores dyrlæger på AniCura-appen.

 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.