Seniorfokus – udvidet seniorundersøgelse af dit kæledyr

I marts kan du bestille en udvidet seniorundersøgelse hos vores klinikker. Læs mere her

Næsemider hos hund

En næsemide er en parasit, der lever i hundens næsehule og bihuler. Ved et studie, der blevet lavet i 90’erne på hunde, der blev obduceret, fandt man, at 21 % af hundene havde næsemider. Frekvensen i dag er ukendt, men den kan være reduceret i takt med det stigende forbrug af parasitmidler.

Parasitten er lysegul og cirka 1-1,5 mm lang. Præcis hvordan smittespredningen sker, er endnu uklart, men det er sandsynligvis via direkte- eller indirekte kontakt, da parasitten kan leve relativt længe i fugtigt miljø. I et tørt miljø dør næsemiden i løbet af et døgn.

Symptomer

De fleste hunde med næsemider har slet ingen symptomer. De symptomer, der ellers er forbundet med næsemider er fnysen, nysen, eller såkaldt omvendt nysen (”reverse sneezing”), øget flåd fra næsen, samt kløe i hovedet. Ejere til jagthunde eller brugshunde bemærker ofte at hunden har nedsat lugtesans.

Symptomerne på næsemider er ikke specifikke, og lignende symptomer kan ses i forbindelse med for eksempel hals- og luftvejsinfektioner.

Diagnose

Det er ikke let at stille diagnosen næsemider. Tidligere blev hunden bedøvet, så næsehulen og skyllevæske fra denne, kunne blive undersøgt med forstørrelsesglas. Idet parasitterne er svære at finde, stiller man sig oftest tilfreds med at mistænke næsemider ud fra symptombilledet.

Behandling

Behandlingen består i at give antiparasittære midler, som virker på netop denne parasit. Det er dog ikke helt klarlagt i hvilket omfang næsemider behøver at blive behandlet.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.