Brachycephalt syndrom hos hund

Brachycephalt syndrom hos hunde er en fællesbetegnelse for hunde med forkortet kranie. Det vil sige en hund med et kort og fladt hoved – også populært kaldet en fladsnudet eller kortsnudet hund. Det kan eksempelvis være racer som mops, fransk bulldog, boxer, shih tzu, engelsk bulldog og pekingeser. Disse forkortede kranier kan give flere følgesygdomme for hundene. Det er dog ikke alle brachycephale racer der har følgesygdomme.

Hvad er brachycephalt syndrom?

Kortsnudede racer er igennem de seneste år blevet meget populære og udbredte på grund af deres venlige og charmerende sind. Racerne kendes ofte på deres karakteristiske snorkelyde, som forværres i varmt vejr eller ved fysisk anstrengelse. Bag denne karakteristiske snorkelyd ligger der dog ofte alvorlige fysiologiske problemer.

Betegnelsen brachycephalt syndrom dækker over en række af de problemer der kan opstå i forbindelse med den specielle fysiologi. Det forkortede kranie betyder at næse- og mundhule bliver sammenpresset og derfor bliver der mindre plads til strukturerne derinde. Syndromet består af en eller flere tilstande: 

Forsnævrede næsebor

Mange kortsnudede hunde har for små næsebor. Hunden har derfor svært ved at trække luft ind gennem næsen og vil ofte trække vejret med åben mund.

For lang, blød gane

Den hårde gane vi selv kan mærke øverst i vores egen mundhule, ender i den bløde gane og til sidst i drøblen. Hunde har ikke en drøbel, men i stedet en flap. Hos brachycephale hunde er den bløde gane ofte meget lang og det kan betyde at flappen falder ned over strubehovedet og blokerer vejtrækningen. Hunden vil typisk lave et par host for at få flappen fri så den igen kan trække vejret. Man kan opleve at hunden på gåture pludselig stopper og hoster eller trækker vejret voldsomt indad (omvendt nysning eller reverse sneezing). Ofte er det fordi den bløde gane sætter sig fast. En hund med dette problem vil ofte udvikle en endnu længere blød gane, simpelthen fordi den "suges" ned i luftrøret under forceret vejrtrækning og derved med tiden strækkes længere.

Udposning af luftposerne i struben

For at få luft nok må hundene bruge mange kræfter på at trække vejret ind. Når dette har stået på i lang tid, flere år, er der en risiko for, at slimhindefolden ved stemmebåndene i struben krænges ud, og dermed optager endnu mere af den i forvejen sparsomme plads i luftvejene. I sin yderste konsekvens vil dette medføre at brusken i strubehovedet til sidst mister sin stivhed og klapper helt eller delvist sammen. Hvis hunden udvikler denne tilstand er det ofte for sent at korrigere det.

 

Forsnævret luftrør

Luftrøret kan være forsnævret, hvilket vil sige at diameteren på luftrøret er for lille i forhold til hunden størrelse. Det betyder at hunden får vejrtrækningproblemer. Denne problematik er medfødt og kan i de fleste tilfælde ikke korrigeres. Lidelsen er mest udbredt hos engelsk bulldog, men kan af og til ses hos andre af de kortsnudede racer.

Symptomer på brachycephalt syndrom

Alle disse tilstande betyder at hunden får sværere ved at trække vejret, fordi der er for lidt plads i luftvejene. Symptomer på brachycephalt syndrom kan være:

  • Besværet vejrtrækning
  • Snorken
  • Hoste
  • Synkebesvær
  • Motionsintolerance (hunden har svært ved at holde til motion)
  • Blåfarvning af tunge og gummer (cyanose)
  • Kollaps

På grund af de mange hudfolder og store øjne, har disse hunde også øget risiko for hudbetændelse og øjeninfektioner.

Behandling af brachycephalt syndrom


Behandling af brachycephalt syndrom handler om at gøre det lettere for hunden at trække vejret og i så høj grad som muligt normalisere luftvejene. Hvis hunden har meget små næsebor kan de opereres større og hvis hunden har en for lang, blød gane, kan denne afkortes. Hvis luftposerne er krænget ud, kan disse også opereres, men man kan desværre ikke gøre noget ved et delvist forsnævret luftrør eller et sammenklappet strubehoved.

Efter operation kan hunden motionere mere, trække vejret lettere og vil typisk også snorke markant mindre. Den får et mere normalt og aktivt hundeliv.

Hedeslag og overvægt


De brachycephale racer er særligt udsatte for hedeslag og overophedning. De har svært ved at komme af med varmen og derfor skal man passe ekstra godt på disse på de varme sommerdage. Det er også vigtigt at de ikke bliver overvægtige. Overvægt vil forværre deres problemer med vejrtrækning.

Der findes også brachycephale katteracer som eksempelvis perserkatte. Problemet er dog mest udbredt hos hunde, formodentlig fordi der findes mange og meget populære brachycephale racer.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.