Pulmonalstenose hos hund

Pulmonalarterien (lungepulsåren) leder blodet fra højre hjertekammer til lungerne gennem en klap, som fungerer som en envejsventil. Pulmonalstenose er en medfødt defekt i hjertet, hvor lungepulsåren er forsnævret enten over-, under- eller ved siden af klappen.

Forsnævringen findes i de fleste tilfælde ved siden af klappen og kaldes i så fald valvulær pulmonalstenose. Stenosen medfører, at blodets hastighed gennem lungepulsåren øges, hvilket forårsager en mislyd, når man lytter til hjertet med et stetoskop. Defekten er oftest medfødt, men kan i enkelte tilfælde forværres i løbet af hundens første leveår. Der findes forskellige typer og grader af pulmonalstenose, og man fastlår en fuldstændig diagnose ved, at en kardiolog udfører en ultralydsundersøgelse af hunden.

Mange hunde kan leve normalt med en mild eller moderat grad af pulmonalstenose. I tilfælde af en alvorligere stenose ses oftest tegn på nedsat udholdenhed, vejrtrækningsbesvær, bevidstløshed eller i værste fald pludselig død. Ved en alvorlig grad af stenose eller kliniske tegn på stenose, kan visse dyrehospitaler tilbyde en operation, hvor der udføres en såkaldt ballonudvidelse. En lille ballon føres op til pulmonalklappen igennem et blodkar i halsen eller lysken, hvor den skal udvide forsnævringen, så der kommer tilstrækkeligt med blod til lungerne.
Tilstanden kan sjældent helbredes helt. Hunde, som gennemgår operationen, har vist sig at kunne leve et normalt liv efterfølgende, mens andre patienter kan leve et normalt liv med livslang medicinering.

Visse racer er prædisponerede for pulmonalstenose så som Engelsk Bulldog, Mastiff, Samojed, Dværgschnauzer, Cocker Spaniel, Beagle, Chihuahua og visse terrier.
Det anbefales ikke at avle på individer med pulmonalstenose. Det kan være en god idé at få undersøgt hunde tiltænkt til avl inden parring.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.