Hvordan smitter hundesyge?
Smitten overføres til hunden ved kontakt med en syg hund, eller et andet sygt dyr, eller hvis hunden optager spyt, sekret fra øjne og næse, afføring eller urin fra et sygt dyr. En rask hund kan eksempelvis slikke på en urinplet på gåturen og på den måde få hundesyge. En hundeejer kan også tage sygdommen med hjem på eksempelvis fodtøj
Symptomer på hundesyge
De første tegn på hundesyge vil typisk være feber (39,5-40,5) og forkølelseslignende symptomer som eksempelvis udflåd fra næse og øjne. Efter nogle dage falder feberen og få dage efter stiger feberen igen på grund af bakterieinfektion.
Symptomer er blandt andet:
- Nedsat appetit
- Udflåd fra næse og øjne
- Væskemangel
- Hoste og lungebetændelse
- Fortykkelse af huden på snude og trædepuder
- Opkast og diarré
I anden fase af sygdommen kan hunden få alvorlige og livstruende symptomer, som:
- Lunge- og maveinfektion
- Lammelser
- Kramper
- Lys- og lydfølsomhed
- Ændringer i hundens mentale tilstand
Hvordan diagnosticeres hundesyge?
Man kan diagnosticere hundesyge ved at tage en blodprøve og analysere den med en metode der hedder PCR (polymerase chain reaction). PCR er en genopformeringsteknik, hvor man mangfoldiggør eller amplificerer DNA-molekyler. Man kan også undersøge blodprøven for antistoffer og det er muligt at lave en PCR-undersøgelse ud fra sekret fra øjne, næse eller hals.
Behandling af hundesyge
Der findes desværre ingen behandling mod hundesyge og derfor er behandlingen rettet mod at lindre de følgesygdomme og symtpomer som hunden har. Hvis hunden ikke spiser eller drikker, kan man give intravenøs væske. Man kan give antibiotika, for at behandle sekundære infektioner og medicin til at behandle eventuelle kramper. Behandlingen afhænger helt af den individuelle patient og de symptomer hunden har.
Hvilke hunde er i risikogruppen for at få hundesyge?
Det er særligt hvalpe og voksne, uvaccinerede hunde, der er udsat for at få hundesyge. Også hunde med nedsat immunforsvar er udsatte.
Hvad er prognosen for en hund med hundesyge?
Prognosen for hunde med hundesyge er dårlig. En del hunde med hundesyge dør af sygdommen eller sekundære sygdomme og de hunde, der overlever, er i risiko for at udvikle lidelser i organer eller centralnervesystemet. Hunde der klarer sig igennem den akutte fase af hundesyge kan ikke sprede sygdommen til andre hunde.
Hvordan forebygger man hundesyge?
Hundesyge kan let forebygges med en vaccine mod viruset canine distemper virus. Det er derfor vigtigt at din hund er vaccineret mod hundesyge. Hvis du kigger i din hunds vaccinationsbog, så har vaccinen et navn som eksempelvis DHP eller DHPPi. Det står for:
D – Distemper (canine distemper virus/hundesyge)
H – Hepatitis (hundeadenorvirus nr. 1, der forårsager akut leverbetændelse)
P – Parvovirus
Pi – Parainfluenza og hundeadenovirus nr. 2 (årsag til kennelhoste)