Nethinden er øjets inderste lag og ligger bagest i øjet. Den består af et netværk af sanseceller og er en forudsætning for synet. Nethindens funktion er at sende de impulser, vi får fra omverdenen, til hjernen. Her bearbejdes impulserne til billeder.

Når nethinden er løs, mister den sin blodforsyning. Nethinden får hverken ilt eller næringsstoffer og holder op med at fungere. Hvis et mindre område af nethinden er løs, vil der være blinde områder i synsfeltet. Hvis hele nethinden er løs, vil hunden være blind på det pågældende øje.

Nethindeløsning kan forekomme spontant hos visse hunderacer (for eksempel Shih Tzu) eller ved forhøjet blodtryk. Derudover kan nethindeløsning ses ved betændelsestilstande i øjet eller som en komplikation efter en operation for grå stær.

Symptomer

Nethindeløsning giver ingen smerter, og tilstanden kan være kan være svær at opdage. Hvis hunden har nedsat syn eller er helt blind, kan den have svært ved at gribe en bold, eller den kan have svært ved at orientere sig og begynde at støde ind i ting. Ofte er pupillen stor og tækker sig ikke sammen selv ved skarpt lys.

Diagnose

En speciel undersøgelse af øjet (elektroretinografi) kan afsløre, om øjets nethinde fungerer normalt. Testen måler den elektriske aktivet i nethinden. Det er en specialistopgave.

Behandling

Nethindeløsning skal opereres relativt hurtigt. Operationen foregår i fuld narkose og er en specialistopgave.

Ved operationen sættes nethinden på plads, så den igen kommer i kontakt med øjets indervæg og kan vokse fast igen.

Ved operationen kan hunden få en del af synet tilbage.

Prognose

En hund, der har nedsat syn eller er helt blind, kan sagtens leve et godt liv. Den lærer hurtigt at navigere i vante omgivelser og har ikke smerter. Du kan hjælpe hunden ved ikke at flytte om på møblerne og ved at placere foder- og vandskålen nøjagtig samme sted hver dag.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.