Kronisk mave/tarm-betændelse hos hund

Kronisk opkastning/diarré er en betegnelse for en langvarig og vedvarende sygdomstilstand, der kan skyldes, at hunden har en betændelse i sin mave og tarm (gastro-enteritis). Hvis hunden har kastet op eller haft diarré i over tre uger betegnes betændelsen som værende kronisk. Dette betyder dog ikke at hunden ikke kan blive rask igen.

Årsager

Det er uklart hvorfor betændelsestilstanden opstår, men man mistænker, at der er flere faktorer, der spiller ind. Hundens eget immunforsvar i mave og tarm reagerer på ”forkerte” ting. Det kan for eksempel reagere på proteiner, der indtages med føden, eller på kroppens egen, gode bakterieflora i tarmen.

Andre årsager til kroniske problemer kan være leversvigt, nyresvigt, bugspytkirtelbetændelse (pankreatitis), sukkersyge (diabetes mellitus) og Addisons syndrom. Disse sygdomme diagnosticeres ved hjælp af blodprøver, og behandles med medicin.

Visse infektioner, især parasitære, kan også give kroniske problemer, hvis ikke infektionen behandles i tide. Hvis der er mistanke om parasitter, bør der først og fremmest analyseres en afføringsprøve, med henblik på at be- eller afkræfte forekomsten af parasitter. Derefter kan hunden blive behandlet med det rigtige lægemiddel mod de påviste parasitter.

Fremmedlegeme i mavesækken kan ligne kronisk mavekatar. Fremmedlegemet irriterer maveslimhinden, hvilket gør, at hunden kaster op.

Diagnostik

For at kunne diagnosticere en betændelse i maven og tarmen, skal andre mulige årsager til kroniske problemer først udelukkes. Hvis diagnosen stadigvæk ikke kan stilles kan mavesækken og/eller tarmen undersøges med et fiberendoskop, en såkaldt gastroskopi eller koloskopi. I forbindelse med undersøgelsen bliver der taget vævsprøver til videre analyse.

Behandling

Behandling af en tarmbetændelse består af skånekost, antiinflammatorisk medicin (betændelseshæmmende medicin) og i nogle tilfælde også mavebeskyttende midler.

Har du brug for rådgivning eller har du spørgsmål omkring din hunds tilstand? Så kan du altid kontakte vores dyrlæger på AniCura-appen.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.