Hvorfor bliver hunde stukket af bier og hvepse? 

Sommertid er insekttid! De små, stikkende insekter kan være irriterende, men også farlige for både mennesker og dyr. Det sker at hunde bliver stykket af hvepse, bier eller gedehamse, specielt hvis hunden forsøger at snappe efter de flyvende insekter eller fange dem med poterne. 

Insekterne stikker udelukkende i selvforsvar og vil derfor meget sjældent stikke, medmindre de er tvunget til det. De stikker med en giftbrod, som injicerer gift i hunden. Og ligesom hos os mennesker, er det en ubehagelig oplevelse når det sker.

Hvad er symptomerne på et bistik eller hvepsestik hos hund?

Oftest bliver hunden blot stukket en enkelt gang, og det giver smerte, rødme og hævelse. Det gør ondt at blive stukket og derfor kan du typisk se på hunden, at den reagerer på stikket ved at pive og trække sig væk. 

Du kan ofte se at hunden hæver i området omkring stikket. Da hunde ofte stikkes i ansigt eller på poter, og de her har tynd hud, hæver de ofte en del. Hvis hunden stikkes i munden eller halsen, kan den hæve op og det kan give vejrtrækningsproblemer. I værste fald kan hunden blive kvalt på grund af hævelserne.

Symptomer hvis din hund er blevet stukket mange gange: 

  • Udvikling af udslæt og alment påvirket 
  • Begynde at savle 
  • Blive apatisk og sløv 

 Hunden kan også blive stukket i et område med store blodkar, og det kan betyde at giften spredes hurtigt til hjerne, hjerte og andre organer. Du kan typisk opleve at din hund får forhøjet puls og bliver varm. Kontakt straks dyrlæge. 

Hvordan behandles bistik og hvepsestik hos hund?

Enkelte stik uden voldsom hævelse kan behandles lokalt. Fjern forsigtigt brodden med en pincet og brug eventuelt en irritationsdæmpende salve på stikket. 

Er hunden meget hævet, eller har udviklet udslæt, skal dyrlægen  behandle den med anti-inflammatorisk medicin. Hvis hunden er meget hævet i halsregionen, skal hunden tilses af dyrlæge så hurtigt som muligt, da en allergisk reaktion kan påvirke vejrtrækningen.

Det kan du gøre for at undgå bistik og hvepsestik i fremtiden

Hvis din hund reagerer meget voldsomt på bistik eller hvepsestik, skal du være opmærksom på at undgå stik fremover. Du kan minimere risikoen ved at:

  • Undgå at fodre hunden udendørs i sommerperioden 
  • Lær din hund ikke at opsøge eller snappe efter flyvende insekter 
  • Fjern nedfaldsfrugter fra din have, da det tiltrækker insekter og hunden kan risikere at træde i dem 

 

Har du brug for rådgivning eller har du spørgsmål omkring din hunds symptomer? Så kan du altid kontakte vores dyrlæger på AniCura-appen eller booke en tid hos din egen dyrlæge.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.