Din hvalp har brugt de første mange uger af sit liv sammen med sine søskende, mor og måske også andre voksne hunde. I denne tid har de leget sammen og den leg er en vigtig del af hvalpens udvikling. Gennem leg lærer hvalpen sociale regler i flokken, eksempelvis hvor hårdt hunden må bide under leg - det kaldes også bidehæmning. Når hvalpen flytter, er der pludselig ikke søskende og morhund at lege med. 

Bid fra hvalpe forårsager sjældent skade, men det gør ondt! I sjældne tilfælde kan hvalpen overføre potentielt farlige bakterier ved bid. 

Hvalpetænder er sylespidse og laver nemt hul på huden. Når man bliver bidt af de små, spidse hvalpetænder, vil de fleste stikke i et hyl - og gør endelig det! Det er information til hvalpen omkring at den har bidt for hårdt. 

Det er vigtigt at forstå grunden til at hvalpen bider. Al adfærd i verden har en grund – og at bide er ingen undtagelse. At kende logikken bag noget, gør det så meget lettere at identificere rigtige måder at løse problemet på. 

Almindelige årsager til at hvalpe bider

  1. Det er en måde for hvalpe at undersøge verden på. Ligesom menneskebørn har hvalpe en tendens til at udforske ved at smage på ting. Dette inkluderer menneskelige fingre!
  2. Det er sjovt! Nogle hvalpe bider, fordi de synes, det er en sjov leg. Mennesket knyttet til hånden kan trække hånden væk og endda råbe op. Supersjovt for nogle hvalpe!
  3. Andre hvalpe bider, fordi de er bange. Hvis hvalpen knurrer og viser forskellige tegn på ubehag – kigger væk, slikker læberne, dukker sig og så videre – uden at nogen lytter og bevæger sig væk, så er næste skridt at bide.
  4. Kløende tænder! Når mælketænder udskiftes med blivende tænder, har hvalpe ofte en trang til at bide og tygge på hvad som helst.
  5. Angstlindring. At bide og tygge kan være et tegn på angst for nogle hunde, især når de efterlades alene.
  6. Det smager godt! Forhåbentlig gælder dette forkategorien hunde, der tygger på andre ting end mennesker, men læderpunge eller sko, træmøbler og vindueskarme smager altsåbare godt.
  7. En del af klokken otte-rutinen. De fleste hvalpe bliver skøre bananer hver aften. Forvandlet til en eller anden tegneseriefigur løber de rundt, og alt og alle på deres vej bør flytte sig. 

Hvad må hvalpen så bide i?

Det er rigtig godt at give hvalpen alternativer til dine hænder, fødder og dit tøj.

Legetøj 
Hvalpes behov for at tygge og undersøge med tænderne skal tilgodeses. Køb nogle gode legesager som hvalpen gerne må tygge i. Det kan være gummilegetøj, lækre kødben, kalkben, tennisbolde (køb kun dem til hunde, da de er uden glasuld, som slider tænderne), eller andet. Sørg for at der er lidt cirkulation i legetøjet. Gem noget af det og byt det ud indimellem. 

Aktivering
Hvalpe skal aktiveres mentalt. En træt hvalp er mindre tilbøjelig til at bide og terrorisere familien. Aktivering kan være: søg efter mad/godbidder, træning, leg eller andet.  Læs mere om mental aktivering her.

Afledning
Hunden kan ikke bide og have legetøj eller ben i munden på samme tid. Når du vil stoppe hvalpen fra at bide i dig, så tilbyd den altid et alternativ. Mange hvalpe er glade for legetøj, så tilbyd i stedet hvalpen dette.

Opmærksomhedssøgende adfærd
Hvalpe lærer lynhurtigt at lidt nap og bid i hænder eller fødder, får dig op af sofaen. Undgå at belønne hunden for at den napper i dig ved at give den opmærksomhed. Forebyg i stedet ved at aktivere hunden, så den er træt og tilpas og hviler.

Børn og bidende hundehvalpe

Hvalpe vil altid teste hvor meget og hvor hårdt de kan bide i os mennesker. Det betyder også ofte at hundehvalpen vil teste tandsættet på familiens yngste. Vær til stede, når hvalpen leger med børn og hjælp dine børn med at forstå, hvordan man bedst håndterer hvalpen. Giv dine børn legetøj, som de kan bruge til leg med hvalpen.

Når hvalpen er træt og måske lidt overgearet, så sørg for at den ikke leger med børnene. Det er ofte når hvalpen har sin "ulvetime" og er træt, at den kommer til at nappe lidt ekstra hårdt. Det kan være en rigtig god idé at have en kravlegård til hvalpen, når den skal have time-out og falde til ro.

Straf ikke hvalpen!

Straf ikke hvalpen for den naturlige adfærd, som bidning er. Hunden mister tilliden til dig. Det er okay at sige nej til din hvalp, hvis den har lært og forstået hvad dette betyder, men fysisk afstraffelse er aldrig acceptabelt.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.