Mental stimulering og aktivering af hund

Fysisk motion er vigtigt for at holde din hund sund, slank og glad. Men ligeså vigtigt er det, at vi husker at stimulere hunden mentalt. Vi ved at mange adfærdsproblemer kan afhjælpes eller forebygges, hvis hunden stimuleres mentalt på en god og fornuftig måde.

Hunde er skabt til at bruge deres hjerne og deres snude, og manglende aktivering kan give adfærdsproblemer og stress. 

Udover den fysiske aktivering, bør vi også aktivere vores hunde mentalt. Mental aktivering gør at hunden bliver gladere og trives. Hvis vi mennesker har siddet på skolebænken en hel dag, eller er startet på nyt job, så ved vi også hvor trætte vi er, når vi kommer hjem. Det er lidt af det samme, vi skal tilbyde vores hunde.

Hvordan kan man aktivere sin hund mentalt?

Mental aktivering eller stimuering kan foregå på uendeligt mange måder. Man kan eksempelvis gå til træning, som lydighedstræning, rallytræning, agility, tricks eller noget helt andet. Så længe træningen er baseret på positiv indlæring, så er det gavnligt for hunden. Men man kan også let aktivere sin hund i hverdagen med simple metoder.

Næsearbejde

Det er naturligt for hunde, at bruge deres næste til at finde mad. Hundes lugtesans menes at være mange tusinde gange bedre end menneskers, og de er avlet til at bruge deres lugtesans. Derfor er lugtesansen også den vigtigste, når vi ønsker at stimulere vores hunde mentalt. Du kan eksempelvis sprede hundens aftensmad på græsplænen, så den kan søge efte den, i stedet for at få den serveret i en skål. Du kan også gemme hundens mad eller godbidder i et håndklæde, så hunden selv skal regne ud, hvordan den får dem ud. Spor er også en fantastisk måde at lade hunden bruge snuden på. Når hunden bruger næsen bliver den i allerhøjeste grad stimuleret mentalt, og du får en træt og tilfreds hund.

Problemløsning

Problemløsning er en fantastisk måde at stimulere din hund på. Man kan få et væld af forskellige aktivitetsspil, hvor hunden selv skal finde ud af, hvordan den får fat i godbidden. Man kan også selv lave små spil til hunden, eksempelvis ved at komme lidt foder ind i en sodavandsflaske. Så ska hunden regne ud, hvordan den får foderet ud. Problemløsning kan nemt bruges i hverdagen. Hvis du eksempelvis er på gåtur og hunden går den forkerte vej omkring lygtepælen, så prøv at lade den selv regne ud, hvordan den kommer tilbage den rigtige vej omkring. Du kan også gemme godbidder under forskellige bøtter, som hunden så skal "dutte på" for at få.

Kropskontrol

At arbejde med balance, motorik og kropskontrol, er også en fremragende måde at stimulere din hund mentalt på. Når du går tur, kan du eksempelvis lade din hund balancere på træstubbe, bænke eller lignende. Du kan også lære din hund at sidde på forskellige ting, du går forbi på turen. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.