Marsvin og C-vitamin

Marsvin er ligesom mennesker ikke i stand til at selv danne og lagre C-vitamin i kroppen. C-vitamin har mange vigtige funktioner, og marsvin er derfor afhængige af daglig tilførsel af C-vitamin for ikke at blive syge.

Hvad er C-vitamin og hvad bruges det til?

C-vitamin kaldes også askorbinsyre og er blot et af de mange vitaminer, kroppen skal bruge for at fungere. C-vitamin ophobes ikke i kroppen. Indtager marsvinet mere, end det har behov for, udskilles overskuddet med urinen. Da kroppen ikke kan lagre C-vitamin, er det derfor nødvendigt at tilføre dette på daglig basis gennem kosten. C-vitamin er vigtig for blandt andet dannelsen af kollagen. Kollagen er essentiel i dannelsen af knogler, brusk, immunforsvarets celler og blodkar.

Hvad sker der hvis marsvinet ikke får C-vitamin nok?

Symptomerne på C-vitaminmangel (også kendt som skørbug hos mennesker) kan være uspecifikke såsom vægttab, blød afføring og usoigneret pels. De mere specifikke symptomer er relateret til alle de vævstyper, hvor kollagen indgår. Dyret får svage knogler og deforme led, hvilket kan føre til smerter ved bevægelse, hævelser af led og i værste fald brækkede knogler. Da kollagen indgår i opbygningen af blodkar, kan disse ved C-vitaminmangel gå i stykker, og der kan opstå blødninger både i indre organer, muskler og tandkød. Det væv, der holder tænderne fast i kæben, påvirkes også og kan føre til både fejlstilling og løse tænder.

Behandling af C-vitamin mangel er tildeling af C-vitamin i større mængder. Det er vigtigt, at det er ren C-vitamin og ikke et multivitamin. Mængden og længden af behandlingen afgøres af dyrlægen. Marsvinet vil ofte være i bedring i løbet af 1-2 uger. Der kan dog ses permanente skader på blandt andet knogler og tænder.

Hvor meget C-vitamin skal mit marsvin have?

Et voksent dyr har behov for 25-30mg C-vitamin om dagen. Dyr i vækst, syge, gamle eller drægtige dyr har et øget behov for C-vitamin. Derfor er disse dyr også i øget risiko for at udvikle C-vitaminmangel, hvis de ikke fodres optimalt. Symptomer på C-vitaminmangel viser sig inden for 2-3 uger ved C-vitaminfattig fodring.

Hvor kommer C-vitaminen fra?

Går man ned i sin dyrehandler vil man finde mange forskellige muligheder for at tildele sit marsvin C-vitamin. Det kan derfor være svært at vælge, og man kan let vælge en forkert løsning.

Den mindre optimale løsning: Tildeling af tabletter, pulver over foderet og dråber i vandet. Tabletter vil ofte give et for stort tilskud af C-vitamin, mens pulveret oftest havner i bunden af madskålen, og derfor giver et ustabilt tilskud. C-vitamindråber i vandet inaktiveres hurtigt, og er dermed ikke en god løsning. Når vandet tilsættes vitaminer giver det øget grobund for de bakterier i vandet og vandet kan således hurtigt blive en bakteriebombe.

Den gode løsning: Vælg et pillefoder lavet til marsvin med indkapslet C-vitamin og suppler med C-vitaminholdigt grønt. Det er dog vigtigt at huske, at opbevaringen af pillefoderet påvirker C-vitaminindholdet. Langt de fleste mærker garanterer således ikke, at indholdet af C-vitamin er tilstrækkeligt 3-6 måneder efter åbning. Men kig bag på den individuelle pose. Det anbefales derfor, at købe mindre poser så det når at blive spist, mens C-vitaminindholdet er højt.

Gode C-vitaminholdige grøntsager

Marsvin bør have ca. 1dl varieret grønt hver dag. Det er vigtigt at rotere mellem de forskellige grøntsager, for ikke at skabe en ensidig kost. Der findes massere af frugt med et højt C-vitamin indhold. Mængden af frugt bør dog begrænses af hensyn til det høje sukkerindhold. Giv ikke frugt hver dag og kun i små mængder. Listen nedenfor er til inspiration, der findes C-vitamin i stort set alt grønt men indholdet er højt i nedenstående grønt og frugt.

Rød peber, persille, spinat (små mængder), kål, broccoli, grøn peber, dild, brøndkarse. Kålsorter har generelt et højt indhold af C-vitamin og er strålende marsvinemad. Dyrene skal dog tilvænnes kål og andet grønt langsomt. Det er vigtigt hele tiden at være opmærksom på, at afføringen under tilvænningen har normal konsistens, form, mængde og størrelse. Ændrer dette sig, bør mængden af grønt sættes ned og dyret tilses af en dyrlæge, hvis afføringen ikke normaliseres hurtigt.

Kan marsvinet få for meget C-vitamin?

C-vitamin er et vandopløseligt vitamin og teoretisk set bør kroppen udskille et eventuelt overskud af C-vitamin. Studier viser dog at indtag af store mængder C-vitamin giver de samme problematikker som C-vitamin mangel. Det anbefales derfor ikke at supplere den daglige tildeling gennem foderpiller og grønt med yderligere pulver, dråber og piller, med mindre det er ordineret af dyrlægen.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.