Cyster på æggestokkene hos marsvin

Cyster på æggestokkene (ovariecyster) er meget almindeligt hos hunmarsvin. Cyster er væskefyldte blærer der vokser inde i æggestokken. Cysterne kan blive på størrelse med et hønseæg og er til stor gene for marsvinet. Heldigvis kan disse forebygges hvis man er tidligt ude.

Årsag

Det vides ikke på nuværende tidspunkt hvorfor marsvin udvikler cyster på æggestokkene. Jo ældre marsvinet bliver jo større bliver risikoen for cyster og de bliver større med alderen.

Således har op mod 80% af hunner over 4 år cyster på æggestokkene.

Symptomer

Symptomerne afhænger af hvilken type af cyste der er tale om. Under 10% af cysterne producerer hormoner. Dette kan gøre at hunmarsvinet er i brunst hele tiden og er irritabel. Hos nogle ses desuden et symmetrisk pelstab i flankerne, dog uden kløe eller hudirritation. Den øgede hormonproduktion kan desuden give forandringer i livmoderen så som blødninger, livmoderbetændelse og livmoderkræft. Marsvinet behøver ikke at vise nogen symptomer men i nogle tilfælde ses blødning eller sekret fra underlivet. Producerer cysterne ikke hormoner er symptomerne oftest uspecifik nedstemthed og oftest relateret til det ubehag der kommer af at cysterne spænder og gør ondt. Man kan opleve at marsvinet i perioder virker smertepåvirket. Dette kan skyldes at cysterne er blevet så store at de sprænger. Efter kort tid dannes der dog nye cyster. Marsvinet kan dog få så ondt at det holder op med at spise, taber sig eller mistrives.

Diagnose

Den mest sikre måde at undersøge om marsvinet har cyster på æggestokkene er at ultralydsskanne æggestokkene. Marsvinet skannes i flanken mens den sidder på Her vil man kunne finde selv helt små cyster ned til få mm. På denne måde kan man også se om der er tale om en enkelt eller flere cyster og om de er tilstede på den ene eller begge æggestokke. Er cysterne store kan din dyrlæge nogle gange mærke dem hvis marsvinet tillader at man trykker det forsigtigt på maven.

Behandling

Den eneste måde at kurere sygdommen er at fjerne æggestokkene ved en sterilisation. Har marsvinet først cyster skal livmodernes undersøges for forandringer, og der er stor risiko for at denne også skal fjernes. Dette afgøres efter at dyrlægen har undersøgt marsvinet. Der findes muligheder for at lindre marsvinets symptomer. Dette kan gøres ved løbende hormonindsprøjtninger. Effekten bliver dog oftest dårligere og dårligere jo flere gange dyret behandles. Alternativt kan dyrlægen forsøge at stikke en nål ind igennem bugvæggen og ind i cysten. Derved kan cysten tømmes delvist, og marsvinet bliver bedre tilpas når det ikke spænder så meget som tidligere. Det skal dog understreges at dette kun er lindrende og kun har midlertidig effekt.

Forebyggelse

Den eneste måde at forebygge cyster på æggestokkene er at fjerne æggestokkene ved en sterilisation (se sterilisation af marsvin). Dette kan gøres fra marsvinet er 6 måneder gammel. Fordelen ved at fjerne æggestokkende forebyggende er at man ikke behøver at fjerne livmoderen. Dette gør det til et meget mindre indgreb. Samtidigt foregår operationen på et ungt og rask dyr, hvilket mindsker risikoen for komplikationer. Selv marsvin der har fået unger får cyster, og det har således ikke nogen forebyggende effekt at sætte hunnen i avl.

 

Udgivet: august 2017. Forfatter: Mette Louise Halck, Dyrlæge, AniCura Københavns Dyrehospital

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.