Skab hos marsvin

Der kan være mange årsager til pelstab og kløe hos marsvin. En af de hyppige årsager er marsvineskab, der skyldes en lille parasit. Skab kan udvikle sig til en livstruende sygdom, hvor marsvinet har så voldsom kløe, at det får krampeanfald. Det er derfor meget vigtigt, at marsvinet undersøges og behandles i tide. Med den rette behandling kan marsvinet helbredes fuldstændigt.

Hvad er skab?

Skab hos marsvin kaldes ofte for sellnick eller marsvineskab, og skyldes en lille ottebenet mide kaldet Trixacarus caviae. Dette er en anden mide end den der forårsager skab hos eksempelvis hunde (Sarcoptes scabiei). Miden bor nede i huden på marsvinet, og forårsager irritation og voldsom kløe når den graver sig vej gennem huden. Miden lægger sine æg nede i huden, og efter 2 til 14 dage har parasitten udviklet sig fra æg til voksen mide.

Hvem kan smittes?

Marsvineskab smitter primært ved direkte hudkontakt. Parasitten foretrækker at opholde sig nede i huden, og findes derfor i mindre grad i omgivelserne end andre parasitter som eksempelvis lus og lopper. Marsvineskab kan smitte til mennesker, og kan resultere i kløe og hududslæt. Parasitten kan dog ikke formere sig på mennesker, og infektionen er derfor selvbegrænsende. Har dit marsvin skab, bør du derfor minimere hudkontakt, indtil dyret er raskt igen.

Hvor har mit marsvin fået skab fra?

Et udbrud af skab skyldes ofte introduktionen af et nyt inficeret marsvin. Det er ikke sikkert at marsvinet har udviklet symptomer endnu, og dyret kan derfor se helt raskt ud. Hvis dit nye marsvin har sår og pelstab, bør det undersøges af en dyrlæge og holdes i karantæne fra de andre dyr, indtil dyret er behandlet. Marsvin kan desuden have skabmider liggende i dvale i huden i flere år uden symptomer. I tilfælde af sygdom, drægtighed eller andet der hæmmer immunforsvaret, kan disse mider pludselig formere sig og give symptomer. Det er derfor muligt, at dit marsvin pludselig har symptomer på skab, selv om du har haft det i flere år, og det ikke har været i kontakt med andre marsvin.

Symptomer

Når miden graver eller lægger sine æg nede i huden, giver det ubehag og kløe. Dette resulterer i at dyret klør sig og bider sig til blods. Der ses mindre eller større sår der hvor bagpoter og tænder kan nå. Primært over ryggen og på siderne. Jo mere dyret klør sig, jo større bliver sårene, og dyret begynder at klø pelsen af. Er dyret ikke kommet i behandling på dette stadie, begynder det at blive farligt. Marsvinet lider af en så intens kløe at det mistrives, spiser mindre, og kløen kan blive så voldsom at marsvinet får krampeanfald. Marsvinet gør alt for at undgå berøring, og kan blive aggressive over for både burkammerater og mennesker.

Diagnose

Parasitten er med sine 0,2mm i længde så lille at den ikke kan ses med det blotte øje. Da miden lever i gange nede i huden stilles diagnosen ved, at man tager en prøve fra de øverste flere forskellige steder på dyret. Derefter undersøgen huden for mider under et mikroskop. Finder dyrlægen miderne, er man helt sikker på diagnosen. Det er dog langt fra altid, at det lykkes at finde miderne. Derfor vil dyrlægen ofte behandle alene ved mistanke om skab.

Behandling

Skab behandles med et parasitmiddel. Oftest anvendes et stof kaldet ivermectin. Dette gives som sprøjter under huden flere gange med 10-14 dages mellemrum. Dette skyldes, at medicinen kun slår de voksne mider ihjel. Ved at behandle flere gange dræbes de mider, der har udviklet sig fra æg til voksne mider siden sidste behandling, Oftest gives tre behandlinger, men flere behandlinger kan være nødvendige. Det er vigtigt, at alle marsvin i hjemmet behandles. Samtidig bør bure og inventar rengøres grundigt. Marsvinets negle klippes og files runde, for at mindske risikoen for selvtraume når de klør sig. Der ses ofte markant forbedring allerede inden for den første uge af behandlingen.

I tilfælde af at marsvinet har sår og er meget generet, behandles det desuden med smertestillende. Det kan også lindre at bade marsvinet i kløestillende shampoo et par gange i løbet af den første uge af behandlingen (læs om bad af marsvin). Det er også nødvendigt at tvangsfodre marsvinet, hvis det er holdt op med at spise. Marsvin der er meget syge af skab og går i kramper, har en meget dårlig chance for at blive raske igen. I dette tilfælde anbefales det at aflive marsvinet hurtigst muligt. 

 

Udgivet: august 2017. Forfatter: Mette Louise Halck, Dyrlæge, AniCura Københavns Dyrehospital

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.