Pasning af marsvin efter operation

Har du tidligere prøvet at få opereret en hund eller kat, vil du erfare at det kræver en langt større indsats at passe en marsvin efter operation. Det er derfor vigtigt at være godt forberedt.

Der kan være mange grunde til at dit marsvin er blevet opereret. Men hvad enten det er blevet kastreret eller har fået fjernet en knude, er pasningen af marsvinet efter operationen yderst vigtig for at det kommer til at gå godt. Dette gælder både mens dit marsvin stadig er hos dyrlægen og når det kommer hjem igen. 

Hvorfor er marsvin så sarte?

Marsvin er byttedyr og vil gøre alt for ikke at vise at de har det skidt. Dette gør det let at overse at marsvinet har det skidt. Marsvins lille kropsvægt og store overflade gør, at de hurtigt bliver kolde. Dette kombineret med at dyr der har været i narkose har svært ved selv at holde deres kropstemperatur oppe, gør små dyr som marsvin ekstra udsatte. I løbet af en time kan marsvinet blive så koldt at det dør af underafkøling hvis det ikke overvåges. Samtidig skal marsvinet spise hele tiden for at dets tarmsystem ikke går i stå, og blot 4-6 timer uden mad kan være livstruende. Et ny opereret marsvin skal derfor betragtes som et nyfødt barn og kræver den samme opmærksomhed.

Hvad sker der med marsvinet hos dyrlægen efter operationen?

Efter operationen vil dyrlægen sørge for at marsvinet er så komfortabelt som muligt. Marsvinet får smertestillende medicin, væske og medicin der er med til at sætte gang i tarmsystemet efter operationen. Hvis marsvinet ikke selv kan holde sig varm får den hjælp med varmelamper og varmepuder indtil den selv kan holde varmen. Så snart marsvinet er vågent tilbydes den lækkert hø og grønt, og tvangsfodres. Når der kommer urin og afføring fra marsvinet, det er godt tilpas, og enten spiser selv eller tager godt imod sit tvangsfoder er det klar til at komme hjem.

Hvad når marsvinet kommer hjem?

Vær forberedt på at du får et helt apotek med hjem. Dette apotek indeholder smertestillende til minimum 3 dage, medicin der holder gang i mavetarmkanalen og tvangsfoder. Hold marsvinet rent og lunt når den kommer hjem. Det er en god ide at lægge håndklæder/fleecetæpper i buret så støv og spåner ikke sætter sig i såret. Det er helt ok at marsvinet er træt efter en begivenhedsrig dag, men det er vigtigt at du kan komme i kontakt med marsvinet. Marsvin er meget sociale og bør sættes tilbage til sine venner i vante omgivelser. Det kan hjælpe at dyret ser andre marsvin der spiser. Det er helt normalt at den spiser mindre end den plejer de første dage. Er dette tilfældet skal du hjælpe marsvinet ved at tvangsfodre den. Følg anvisningerne på det tvangsfoder du har fået med hjem fra din dyrlæge. Spiser marsvinet ingenting skal du regne med at du skal tvangsfodre den hver 2-3 time døgnet rundt til den begynder at spise selv. Den bedste måde at holde øje med om marsvinet spiser er mængden og størrelsen af marsvinets afføring. Kun hvis størrelsen og mængden er normal kommer der nok mad i marsvinet. Er afføringen mindre i mængde eller størrelse må du i gang med tvangsfoderet indtil der er styr på afføringen. Hold tæt øje med at marsvinet kommer i gang med at have afføring når den kommer hjem og at den tisser.

Hvornår skal jeg ringe til dyrlægen?

  • Hvis du ikke kan få medicinen i marsvinet
  • Der ikke kommer urin eller afføring
  • Marsvinet ikke spiser og du ikke kan få tvangsfoder i den
  • Marsvinet virker slap og sløv
  • Marsvinet er kold (kropstemperatur under 38 grader)

Husk at marsvin ikke kan tåle at gå uden mad i mere end 4-5 timer før det er kritisk. Ring derfor til din dyrlæge eller vagthavende dyreklinik hvis du oplever nogle af ovenstående problemer

 

Udgivet: august 2017. Forfatter: Mette Louise Halck, Dyrlæge, AniCura Københavns Dyrehospital

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.