Kastration af hunde

Hanhunde kastreres som regel af medicinske eller adfærdsrelaterede årsager. Nogle hanhunde bliver meget påvirkede af tæver i løbetid og viser det blandt andet ved nedsat appetit, hyppig vokalisering og ændret adfærd. Vores dyrlæger i AniCura-appen kan hjælpe med råd og vejledning i forhold til kastration, appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

Kastration af hunde

Hanhunde kan kastreres kirurgisk eller medicinsk; sidstnævnte via et hormonimplantat, som injiceres under huden. Medicinsk kastration har samme effekt som kirurgisk kastration, men effekten er tidsbegrænset og ophører igen. Ved medicinske indikationer anbefales ofte kirurgisk kastration. Det samme gælder også for visse adfærdsudfordringer, men i mange tilfælde giver det mening at afprøve den medicinske løsning i første omgang, for at vurdere effekten af kastration hos den enkelte hund. 

Kastration og adfærd

Det er ikke muligt på forhånd at vide, præcist hvordan et individs adfærd vil påvirkes efter kastration, men kønsdriften vil med sikkerhed dæmpes. 

Mange adfærdsmønstre er ikke direkte forbundet til hormoner, og kastration giver kun et positivt resultat, hvis hundens uønskede adfærd er koblet til kønsdriften. Ofte kan kastration ikke stå alene, men være en vigtig brik sammen med adfærdsterapi og kontinuerlig adfærdstræning. Sandsynligheden for, at hundens adfærd forandres til det bedre øges, hvis kastrationen foretages i en ung alder. Hvis hunden udviser aggressiv adfærd mod andre hunde eller mennesker, eller har stærk territorialadfærd, kan kastration nogle gange afhjælpe eller mindske udfordringen.

Har hunden adfærdsproblemer på grund af usikkerhed eller angst vil det ofte ikke løse problemet med kastration, og i mange tilfælde kan kastration forstærke angstproblemer.  

Jagtinstinkter dæmpes normalt ikke i forbindelse med kastration. Og det er en skrøne, at hunde bliver mindre aktive af kastration. Hvis man oplever dalende aktivitetsniveau efter kastration, så skyldes det nok nærmere, at hunden har taget på i vægt pga. for energirig fodring efter kastrationen. 

Medicinsk kastration

Et lille område på ryggen mellem skulderbladene barberes og desinficeres, hvorefter implantatet sprøjtes ind under huden. Hullet efter injektionen lukker sig af sig selv. 

Kirurgisk kastration

Operationen udføres under fuld narkose og smertelindring gives i forbindelse med og efter operationen. Når hunden er bedøvet barberes, rengøres og desinficeres området foran og på pungen. Ved kastration fjernes testiklerne kirurgisk gennem et snit foran pungen. 

Restitution efter kastration

Såret kan være syet med sting, som opløses af sig selv eller skal fjernes efter 10-12 dage. Lad hunden bære en skærm eller bodystocking for at forhindre, at der kan slikkes i operationssåret.  

Operationssåret skal kontrolleres dagligt. Det er normalt at området omkring såret hæver lidt og der kommer en smule væske fra såret. Hvis hævelsen er kraftig eller hård, hvis området er varmt eller rødt, lugter dårligt, er meget ømt eller hvis der opstår gulligt flåd fra såret kan det tyde på infektion, og i så fald skal dyrlægen kontaktes. Ligeledes skal dyrlægen kontaktes, hvis det bløder fra såret. 

Hunden bør holdes nogenlunde i ro for at give såret mulighed for hurtig og ukompliceret opheling. Gåture bør foregå i snor de første 10 dage og leg med andre hunde og anden voldsom aktivitet bør undgås i starten.

De fleste kastrerede hunde kan gå hjem samme dag med smertestillende medicin til efterbehandling. Nogle hunde vil være påvirkede af narkosen efter hjemkomst, måske være trætte eller lidt groggy og ikke have så meget appetit. Nyligt opererede hunde bør være under opsyn resten af dagen og aftenen, de fleste hunde er nogenlunde friske igen den efterfølgende dag. 

Der går et stykke tid, før den fulde effekt af kastrationen er til stede, der kan gå op til 6-8 uger. Derfor kan kastrerede hanhunde fortsat gøre en tæve drægtig de første par måneder efter kastrationen. 

Bivirkninger ved kastration

Dyrs appetit og stofskifte påvirkes af kønshormoner, derfor vil din hunds stofskifte falde efter kastration, ligesom sultfølelsen hos nogle hunde øges. Kombinationen af nedsat energibehov og måske øget sult vil ofte resultere i overvægt, med mindre man som ejer er opmærksom på at fodre efter hundens ændrede behov.  

Overvægt øger risikoen for eksempelvis diabetes, ledsmerter og -sygdomme, kortere levetid, nedsat tolerance overfor motion og varmt vejr, samt komplikationer i forbindelse med narkose. 

Kastration vil hos nogle hunde indebære pelsforandringer i form af øget vækst af underuld og mere mat pels. Der er desuden større risiko for urinkontinens hvilket betyder, at din hund lækker urin uden at kunne kontrollere det. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.