Er du blevet hvalpeejer? 😻

Download vores Hvalpe-guide, og tilmeld dig vores månedlige emails om hvalpe, så fortæller vi dig alt, du har brug for at vide! Tilmeld dig her!

Halthedsudredning

Der kan være mange årsager til at dit dyr halter, alt fra simpel overanstrengelse og lette forvridninger, til mere alvorlige skader, neurologiske lidelser og operationskrævende udviklingsanormalier eller slidgigt og dysplasier.

Årsager til halthed 

Hvis haltheden står på mere end nogle dage, er det særligt vigtigt at afklare årsagen til haltheden. Ingen dyr, og især ikke dyr i vækst, må ignoreres ved en vedvarende halthed. Der kan være tale om vækstrelaterede årsager som f.eks.: 

  • Fragmenteret processus coronoideus (FCP) 
  • Osteochondrose (OCD) 
  • Ununited anconeus proces (UAP) 
  • Patella-luxationer 

Her er det afgørende for dyrets fremtidige prognose for et godt, sundt og haltfrit liv, at lidelsen behandles hurtigst muligt og inden dyret er udvokset. Hvis en eventuelt korrigerende operation udføres inden dyret er udvokset, vil helingsprocessen og dermed den fremtidige prognose være væsentlig forbedret. 

Diagnosticering

Som en del af forundersøgelsen forud for en evt. ortopædisk operation, vil dit halte kæledyr komme ind til en klinisk undersøgelse, hvor årsagen til haltheden forsøges afdækket ved at undersøge led, sener og muskulatur.  

I samarbejde med dig, som kender dyrets normale reaktionsmønster og smertesignaler, vil vi forsøge at afdække hvor årsagen til haltheden er lokaliseret. Ofte vil en sådan undersøgelse suppleres af injektion af muskelafslappende præparat og røntgenundersøgelse.  

Hvis halthedsundersøgelsen foretages af en ortopædkirurgisk uddannet dyrlæge, vil du kunne få den bedste vejledning i, om og hvordan en operation eventuelt kan hjælpe dit dyr og hvad du kan forvente dig i forhold til prognose.  

Dyr der halter har ondt - dyr er mestre i at kompensere og tilpasse sig tilstande og situationer, derfor kan selv et svært halt dyr ofte spurte afsted hvis nødvendigt, og så først efterfølgende igen vise tegn på halthed. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.