Tyrkisk van

Den tyrkiske van er en aktiv race, der elsker at klatre, hoppe og udforske. De er venlige og kærlige, især med deres elskede familiemedlemmer. Og overraskende nok er denne lille fyr en stor fan af vand, så du skal ikke blive overrasket, hvis du får selskab i bruseren.

Hurtige fakta

Hver kat er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Hengivenhed

  Hvor meget hengivenhed du kan forvente.
 • Børnevenlig

  Nogle katte har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Verbal

  Hvor meget har disse katte tendens til at "snakke".

Baggrund for den tyrkisk van kat

Den tyrkiske van er en sjælden og gammel race, der antages at have sin oprindelse i Lake Van-området i Tyrkiet. Lake Van ligger i bjergene og har kolde, lange vintre og relativt varme somre.

Racen har fysisk tilpasset sig ved at vokse sin kashmirlignende pels tyk og voluminøs til vinteren og derefter fælde sit halvlange hår om sommeren og fremstå som en korthåret kat. Antageligt tilpassede den sig denne egenskab, så den kunne svømme for at køle af.

Kattedyret her blev først kaldt den tyrkiske kat, da den blev en anerkendt race, men i 1979 blev navnet ændret til tyrkisk van for bedre at kunne distancere racen fra den tyrkiske angora-kat, der havde sin oprindelse omkring Ankara, Tyrkiet.

I 1960 anerkendte Fédération Internationale Féline den tyrkiske van som en race. I Tyrkiet betragtes kattene som national skatte, og deres bevarelse kontrolleres af det tyrkiske landbrugsuniversitet og Ankara Zoo.

Personlighed

Den tyrkiske van er energisk, legesyg og livsglad. Den nyder at lege og er social med andre dyr og mennesker. De har en tendens til at udvikle et stærkt bånd med deres ejere og kræver meget opmærksomhed. Mange tyrkiske vans kan lide at hoppe, klatre og lege hentelege, og kan finde på at medbringe forskellige legetøj for at indlede legesessioner.

Den søde, kærlige race kan lide at være involveret i hvad der foregår og nyder at putte sig i dit skød. Men selvom den tyrkiske van er en stor familiekat, og kan lide at blive klappet og holdt på, skal det være på dens vilkår og ikke i lange perioder. De elsker andre katte, men de er ikke tolerante over for folk, der trækker i deres haler eller prøver at kæle med dem.

Udseende, størrelse og vægt for den tyrkiske van

Den tyrkiske van bliver undertiden forvekslet med sin fætter den tyrkiske angora, men de to er meget forskellige i størrelse, pels og andre egenskaber. Van’en er en stor kat med en halvlang, kashmirlignende pels, en stærk kraftig krop, bredt bryst og lange muskuløse ben. De har et bredt, kileformet hoved, afrundet snude, moderat store ører og afrundede øjne. Den tyrkiske van kan have øjne i forskellige farver, der kan være blå, rav eller en af hver. Den buskede, egernagtige hale giver et anderledes udseende.

Hannerne er større og mere muskuløse end hunner.

Vægt:

 • Hunnerne vejer 3–6 kg
 • Hannerne vejer 4–8 kg

Racen når først fuld modenhed fra tre til fem års alder, men har en forventet levealder på 13 år eller mere.

Farve

Den tyrkiske van har usædvanlige markeringer, kaldet et "vanmønster", der består af en næsten helt hvid krop med farve på ansigt og hale. Racen kan også have tilfældige farver på kroppen og benene.

Denne type farvelægning ses undertiden også i andre racer og forekommer på grund af tilstedeværelsen af det, der kaldes "piebald-genet", en egenskab, der kan forekomme i både dyr og mennesker. Almindelige farver er rød og brun, men kan omfatte fløde, sort, blå, tabby i rød, fløde, blå og forskellige toner af skildpadde.

Pelspleje

Pelsen på en tyrkisk van er blød og halvlang. Mens mange katte har tre forskellige hårtyper i deres pels, har den tyrkiske van ikke nogen underpels. Dette får deres pels til at føles blød som cashmere. Manglen på en underpels giver også et slankt udseende.

Killinger og unge voksne har en mindre udviklet pels end modne voksne. Pelsen når ikke sin fulde længde før katten er mindst to år gammel. Om sommeren er pelsen kort, men den bliver længere og tykkere om vinteren.

Den tyrkiske vans pels kan se ud som om den er svær at holde, men pelsen er forholdsvist let at pleje. Kør en kam gennem den hver uge, og du er færdig. Din kat kan have brug for pelspleje lidt hyppigere om vinteren, når pelsen er tungere. Vans kan lide at lege i vand, men pelsen er usædvanligt vandafvisende, hvilket gør badning af disse katte til en udfordring, skønt pelsen tørrer hurtigt.

Specielt om racen

Mens mange katte løber ved det første syn af vand, er den tyrkiske van en stærk og dygtig svømmer, der også har givet denne race kælenavnet “Den Svømmende Kat”. Fans af den fluffy race hævder, at de har set killinger hoppe i brusere, slå til dryppende vandhaner og plaske gennem vandpytter.

Det er ukendt hvorfor vans kan lide vand, men det siges, at racen udviklede sin kærlighed til svømning - og dens vandafvisende pels - til at køle ned eller jage efter fisk i floden Van.

Arvelige sygdomme

Både stamkatte og katte med blandet race har forskellige forekomster af sundhedsmæssige problemer, der kan være genetiske. Tyrkiske van katte er generelt sunde, skønt nogle er rapporteret til at udvikle en form for hjertesygdom kaldet hypertrofisk kardiomyopati (HCM), som er den mest almindelige form for hjertesygdom hos katte.

Det er altid klogt at købe en killing fra en opdrætter, der tilbyder en skriftlig sundhedsgaranti.

Foder

Da den tyrkiske van allerede er en stor kat, er det vigtigt at være forsigtig med maden. At forblive slank er nøglen til at forebygge vægtrelaterede sundhedsmæssige problemer, som diabetes og hjertesygdomme.

Giv den måltider på samme tidspunkt to-tre gange om dagen. Rådfør dig med din dyrlæge vedrørende den bedste mad til fodring af din lodne ven.

5 fakta om den tyrkiske van 

 1. Først blev racen blot omtalt som den tyrkiske kat, men på grund af forvirring mellem den tyrkiske van og den tyrkiske angora blev racenavnet tyrkisk van til sidst vedtaget.
 2. Racen udviklede sig i et område, der oplever ekstreme temperaturer, derfor skifter den tyrkiske vans pels afhængigt af sæsonen.
 3. Den tyrkiske van er energisk, legesyg og livsglad. Katten elsker at hoppe og klatre, lege med legetøj, og lege hentelege.
 4. Den tyrkiske van har en halvlang hvid pels med farvede markeringer på hovedet og halen, kendt som en vanmønster.
 5. Racen er kendt for at nyde en dejlig svømmetur. Bliv ikke overrasket, hvis din kat vil være med i badekaret. Historisk set er de kendt, for at svømme i den tyrkiske sø Van.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.