Tyrkisk Angora

Den tyrkiske angora, der er kendt for deres lange ballerina-lignende kroppe og bløde, silkeagtige pels, betragtes som national skatte i deres hjemland Tyrkiet. På trods af deres sarte udseende er tyrkiske angoraer legende og intelligente katte, der kan være meget kærlige overfor deres ejere. De er venlige, men beslutsomme overfor børn eller andre lodne venner.

Hurtige fakta

Hver kat er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Hengivenhed

  Hvor meget hengivenhed du kan forvente.
 • Børnevenlig

  Nogle katte har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Verbal

  Hvor meget har disse katte tendens til at "snakke".

Baggrund for tyrkisk angora 

Tyrkisk angora er en race, der stammer fra Tyrkiet fra omkring det 15. århundrede. Ingen kender den nøjagtige oprindelse, men det antages, at de stammer fra den afrikanske vildkat, og deres lange, silkeagtige hår er resultatet af en spontan mutation.

Andre mener, at racen udviklede sin længere pels som beskyttelse mod barske, sneklædte klimaer i Ankara (tidligere Angora).

Den tidligste skriftlige reference til tyrkiske angora-katte stammer fra Frankrig fra 1500-tallet, så det er almindeligt accepteret, at tyrkiske angora begyndte at rykke ind i Storbritannien og Frankrig i slutningen af det 15. århundrede.

Racen blev brugt i persiske avlsprogrammer i de tidlige 1900'ere og forsvandt som en separat race. Tyrkiet betragtede dog imidlertid katten som en national skat og etablerede et avlsprogram i Ankara Zoo, for at sikre bevarelsen af racen. De koncentrerede sig om hvide katte med blå øjne, gule øjne og forskelligfarvede øjne.

Personlighed

Tyrkisk angora racen er aktiv, adræt og ivrig. Racen har en energisk personlighed, sans for humor og er et godt valg for familier med børn. Racen er en livlig ven for alle andre, inklusive ældre. Selvom de generelt knytter sig til alle mennesker, vælger de ofte et bestemt familiemedlem til at være deres konstante ledsager.

En tyrkisk angora er intelligent og beslutsom, og vil styre hunde og andre katte med en jernpote. De er ivrige efter at være hjælpsomme på enhver måde de kan, og deres intelligens gør dem bemærkelsesværdige til at løse problemer.

De kan lide interaktiv leg og vil kede sig, hvis du ikke giver dem nok opmærksomhed. Udfordre din kat ved at lære den tricks og give den aktivitetslegetøj. Træn også deres fysik og jagtinstinkt ved at give dem legetøj og høje kattetræer - denne lille fyr kan lide at være højt oppe.

Racen søger ofte de høje steder i hjemmet. Dette kan omfatte toppen af døre, boghylder og andre møbler, hvor de sidder og observerer aktivitet i hjemmet.

Udseende, størrelse og vægt

Tyrkisk angora er en mellemstor kat med lang, silkeagtig pels og en elegant, yndefuld og stærk krop. Racen har lange slanke ben, små poter, lang hale og store ører.

Hovedet er V-formet fra bunden af ørerne til næsespidsen, og de høje mandelformede øjne kan være grønne, gule, kobber, blå eller tofarvede.

Vægt:

 • Hankatte vejer omkring 5-7 kg
 • Hunkatte vejer omkring 3-5 kg

De lever gerne i 13 år eller mere. Den fjeragtige hale bæres ofte lodret og vinkelret på ryggen.

Farve

Mens den hvide tyrkiske Angora-kat er den mest anerkendte, er der faktisk mere end 20 farvesorter i racen. Farverne inkluderer:

 • Sort
 • Blå
 • Rød
 • Tabby
 • Tabby-hvid
 • Lavendel
 • Kanel

Dette inkluderer også røgfarvet og plet-varianter, der opstår, når pelsfarven har en anden farve på pletter.

Deres øjne kan være blå, grønne, rav, gule eller heterokromatisk, hvilket betyder, at de har "uens øjne", hvor det ene øje er blåt og det andet er rav eller grønt.

Pelspleje

Tyrkiske angora-katte har en mellemlang pels med en lang silkeagtig, busket hale. Denne race har ikke en underpels, så vedligeholdelse kan være noget mindre krævende, end hos andre lang- eller mellemlangpelsede katte.

Pelsen filtrer sjældent, og de fleste opdrættere anbefaler, at man reder den en eller to gange om ugen, med en fintandet kam eller en glatbørste, for at fjerne overskydende hår og holde pelsen flot.

Om sommeren er pelsen kortere med længere pels på benene og en fluffy hale. En voksen tyrkisk angora i fuld vinterpels har mellemlang, fin, silkeblød pels med en smuk manke, pels på benene og en fyldig hale.

Specielt om tyrkisk angora

Genet der er ansvarligt for den tyrkiske angora-kats hvide pels og blå øjne, er tæt knyttet til dens høreevne - tilstedeværelsen af et enkelt blåt øje kan indikere, at katten er døv i samme side øre.

Imidlertid har mange katte med blå og ulige øjne normal hørelse, og døve katte fører et meget normalt liv, hvis de holdes indendørs. Det menes at hyppigheden af døvhed er reduceret på grund af udviklingen af racen.

Arvelige sygdomme

Tyrkiske angoras er generelt sunde, men som tidligere nævnt er hvide katte med blå øjne tilbøjelige til døvhed. Hvide katte med uens øjne kan miste hørelsen på kun det ene øre.

Tyrkisk angora katte kan udvikle en hjertesygdom kaldet hypertrofisk kardiomyopati (HCM), som er den mest almindelige form for hjertesygdom hos katte som forårsager fortykkelse (hypertrofi) af hjertemuskelen.

En anden sjælden, men dødelig sygdom, der kan påvirke tyrkiske angora-killinger, er ataksi, en sygdom i nervesystemet der kan forekomme i benene, hovedet, overkroppen eller alle tre steder. De fleste killinger overlever ikke til voksen alder, men screening har reduceret forekomsterne af ataxi i høj grad.

På grund af den manglende hudpigmentering i den hvide angora kan der også være en øget risiko for solskoldning. Dette sammen med en højere risiko for hudkræft, hvis de bruger meget tid i direkte sollys.

Foder

Din kats kost afhænger hovedsageligt af alder, køn og aktivitetsniveau. Hvis du ikke er sikker på, hvor meget du skal fodre din kat, skal du tjekke foderguiden fra dyrlæge-godkendt kattefoder eller tale med din dyrlæge.

Overfodring kan føre til fedme, der bringer en hel række andre sundhedsmæssige problemer med sig, så det er vigtigt at opretholde en sund, afbalanceret diæt til din tyrkiske angora.

5 fakta om tyrkisk angora

 1. I sit hjemland betragtes den ballerina-lignende tyrkiske angora som en national skat.
 2. Tyrkiske angoraer betragtes oftest som hvide, men de findes i mange farver og mønstre, inklusive sort, blå, rød, tabby, tabby-hvid, lavendel og kanel.
 3. Tyrkiske angoraer har en tendens til at være fremragende svømmere. Nogle vil endda kaste sig ned i badekar, bruser eller swimmingpool med dig.
 4. Racen er ikke kun intelligent, men ekstremt tilpasningsdygtig, kærlig og legesyg, hvilket gør katten til et fremragende valg for familier.
 5. Genet der er ansvarligt for den tyrkiske angorakats hvide pels og blå øjne, er tæt knyttet til dens høreevne, og døvhed er derfor ret almindelig inden for racen.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.