Sphynx kat

Den hårløse sphynx er let at genkende på grund af dens specielle udseende. De store ører, citronformede øjne og ruskindlignende, krøllede hud gør den til sin helt egen. Men katten er også en ægte ven, der elsker at kæle og være din hverdagsledsager. Dette er en intelligent, nysgerrig og elskelig kat, der dog kræver en del pleje i hverdagen.

Hurtige fakta

Hver kat er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Hengivenhed

  Hvor meget hengivenhed du kan forvente.
 • Børnevenlig

  Nogle katte har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Verbal

  Hvor meget har disse katte tendens til at "snakke".

Baggrund for sphynx katten

Sphynx, der oprindeligt blev navngivet den canadiske hårløse kat, har sin oprindelse i Toronto, Canada i 1966, da et kuld inkluderede en hårløs killing, som et resultat af en naturligt forekommende genetisk mutation.

Dette var ikke det første eksempel på hårløshed hos katte. Et par hårløse katte var blevet kendt i Mexico i slutningen af forrige århundrede, men de var ikke relaterede til den moderne sphynx.

Siden da er sphynx blevet avlet med traditionelle korthårskatte og derefter opdrættet tilbage til hårløs, for at skabe en genetisk sund race. Som en hyldest til de egyptiske katte, der ses i gamle hieroglyfer, blev katten senere navngivet sphynx. Racens unikke udseende har fanget mange katteelskeres blik.

Sphynx-racen blev anerkendt af The International Cat Association i 2005, Cat Fanciers Association i 2002 og flere uafhængige katteklubber i Europa, skønt standarderne for racen alle adskiller sig lidt.

Sphynx kattens personlighed

Sphynx er en nysgerrig, intelligent og ekstremt venlig kat, kendt for sin udadvendte opførsel og kærlighed til dens ejer. Katten sover ofte med dig under dynerne, krøllet sammen i skødet eller hviler på din skulder.

Det er en kælen og kærlig race, der altid vil være tæt på dig. Dels skyldes det, at den søger varme, men også fordi den elsker opmærksomhed og berøring. Udtrykket "velcrokat", der bruges til at beskrive sphynxens ønske om at klistre til dig hele tiden, er meget nøjagtig.

Sphynx kommer også godt ud af det med hunde og andre lodne venner. Faktisk er de en af de mere hundelignende katteracer, der ofte hilser deres ejere i døren og er venlige, når de møder fremmede.

Sphynx-katten er også en energisk, akrobatisk performer, der elsker at vise sig frem for opmærksomhed, som den ikke tøver med at kræve. Deres søde natur ledsages også af en stor sans for humor. De vil altid finde en ny måde at underholde dig på. De er meget legende og finder forskellige aktiviteter rundt om i huset for at underholde sig.

Racens udseende, størrelse og vægt

Sphynx er en lille til mellemstor kat med et slående udseende, kendetegnet ved sin hårløse, rynkede hud og store ører. Racen har en slank, muskuløs krop, der er tæt og tung for sin størrelse.

Vægt:

 • Hankatte: 3,5–5 kg.
 • Hunkatte; 3–4 kg.

Hovedet er trekantet med brede øjne og fremtrædende kindben, der minder om det gamle Egyptens katte, en lighed der inspirerede til navngivningen af denne race.

Bortset fra at være hårløs, er sphynxs mest bemærkelsesværdige egenskab de store, trekantformede ører, der ligner flagermus og får den til at ligne et nuttet rumvæsen. Sphynx'en bruger sine tæer som fingre til at undersøge alt, hvad der fanger dens interesse.

Farve

På trods af at de er hårløse kan Sphynx-katte se ganske forskellige ud fra hinanden. Deres variation i mønster vises på deres hud og den smule hår de har. De kan være ensfarvede (hvid, sort, rød, brun, lavendel) eller mønstret (tofarvet, calico, tabby, skildpadde, spids og mink).

Pelspleje

Selvom sphynx ser ud til at være helt skaldet ved første øjekast, vil en nærmere undersøgelse afsløre en meget fint, kort pels, der giver huden en fornemmelse af fin ruskind, som også gør den virkelig blød. Det er umuligt ikke at ville kæle med denne kat.

Men hvis du ønsker en sphynx, fordi du tror, at du ikke behøver at bruge nogen tid på at pleje den, skal du overveje det igen. Kroppen bliver fedtet og skal bades gerne ugentligt for at forhindre tilstoppede porer og olieagtige pletter på dine møbler eller tøj.

Selvom din sphynx er nødt til at bade, betyder det ikke nødvendigvis at de nyder proceduren. Gør det til en sjov oplevelse, så er det er mere sandsynligt at din kat kommer til at elske opmærksomheden. Det er også nødvendigt at rense ørerne på en sphynx dagligt eller ugentligt.

Specielt til sphynx katten

Bortset fra at det mest indlysende, nemlig at racen er hårløs med et nuttet ansigt, er der flere ting, der er specielle.

Sphynx kan være hårløs, men de er faktisk ikke allergivenlige. De producerer stadig døde hudceller, der kan forårsage allergi. Og der er ingen videnskabelige beviser for, at nogen race eller krydsning er mere eller mindre allergifremkaldende end nogen anden kat.

Det er også en meget social race og sphynx elsker at have selskab. Så hvis du arbejder i løbet af dagen, kan det være en god ide at have to, så de kan lege og sove sammen, mens du er væk.

Arvelige sygdomme

Som mange katte kan sphynx være genetisk tilbøjelig til hypertrofisk kardiomyopati (HCM), som er den mest almindelige form for hjertesygdom hos katte og forårsager fortykkelse (hypertrofi) af hjertemusklen.

De kæmper også med hudkomplikationer på grund af manglen på pels. De er tilbøjelige til urticaria pigmentosa, en hudsygdom der forårsager sårskorper på kroppen, og de har en højere risiko for hudkræft. Derfor er det vigtigt at kontrollere deres eksponering for sollys. De er også tilbøjelige til at udvikle svampeinfektioner på huden og det kan være nødvendigt at bruge en special svampeshampoo.

Manglen på pels gør det også svært for dem at opretholde en god kropstemperatur, derfor kan det være en god idé at investere i et par trøjer til din lille ven. Manglen på hår kan også forårsage sundhedsmæssige problemer med killinger i de første uger af livet, på grund af følsomhed over for luftvejsinfektioner.

Foder

Din kats kost afhænger hovedsageligt af alder, køn og aktivitetsniveau. Men det er godt at vide, at sphynxen elsker mad og sandsynligvis vil spise alt, hvad du tilbyder.

Vær opmærksom på deres ernæring, de har et følsomt fordøjelsessystem, så små måltider i regelmæssige intervaller hele dagen er ideelle. At servere mad på denne måde forhindrer katte i at blive uinteresserede i deres måltider.

5 fakta om sphynx katten

 1. Sphynx's er kendetegnet ved en hud, der er dækket med en fin ferskenlignende dun og store ører, der kan være 5-9 centimeter lange.
 2. Da sphynx ikke har pels til at absorbere kropsolie, skal den bades ofte.
 3. Sphynx kan være hårløs, men de er ikke allergivenlige, fordi de stadig producerer døde hudceller der kan forårsage allergi.
 4. Forvent, at din sphynx følger dig, uanset hvor du går. Racen er altid ivrig efter at hjælpe med hvad du laver. Katten elsker selskab og opmærksomhed og vil byde gæster velkommen, kæle med dem og hoppe op på alle tilgængelige skuldre.
 5. For at kompensere for fraværet af hår har sphynx et ekstremt højt stofskifte. Derfor vil den spise mere mad end den gennemsnitlige kat.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.