Norsk skovkat

Den norske skovkat kommer direkte fra Norges skove. Denne langhårede kat er perfekt til en mellemaktiv familie. Giv den et aktivt liv og masser af kærlighed, så får du den bedste ven for livet.

Hurtige fakta

Hver kat er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Hengivenhed

  Hvor meget hengivenhed du kan forvente.
 • Børnevenlig

  Nogle katte har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Verbal

  Hvor meget har disse katte tendens til at "snakke".

Baggrund for norsk skovkat

Den norske skovkat har en lang historie, der går hundrede af år tilbage, måske endda tusinde. Denne store og robuste kat er Norges nationalkat, men ingen kender til dens oprindelse. Den kan stamme fra den sibiriske kat i Rusland eller langhårede katte fra Tyrkiet, der blev bragt hjem af de skandinaviske vikinger. Eller den kan være resultatet af en naturlig avl i gennem meget lang tid, perfekt tilpasset det skandinaviske kolde klima.

Gamle historier fortæller, at norske skovkatte ledsagede vikingerne under deres rejser rundt i verden og holdt skibene fri for rotter. Det siges endda, at den Nordiske gudinde Freya havde en vogn, der blev trukket ved hjælp af seks muskuløse norske skovkatte.

Racen uddøde næsten under 2. verdenskrig, og det var først i slutningen af 1960'erne at nogle omhyggelige entusiaster formåede at sikre avlen.

Norsk skovkats temperament og personlighed

Hvis du leder efter en kat, der er social og sød, men ikke kræver din konstante opmærksomhed, er dette en race for dig. Den norske skovkat er et skønt familiemedlem og nyder godt af selskab med både voksne og børn.

Den er ikke højlydt, men vil tale til dig, hvis du ikke serverer middagen til tiden. Den vil helt sikkert følge med dig rundt for at hænge ud og se hvad du laver, uden at det bliver nødvendigt at holde eller ae den. Selvom den norske skovkat nyder selskab, kan den være lidt reserveret overfor fremmede. Lad den tage sig tid at lære dine gæster at kende på sine egne vilkår.

Denne race er medium aktiv og en stor klatrer. Det kan være en god ide at have et indendørs kattetræ, ellers finder du sandsynligvis din kat balancerende på dine boghylder. Den norske skovkat er intelligent og drager fordel af interaktivt legetøj der aktiverer hjernen og den reagerer ofte godt på at blive trænet med klikker og godbidder.

Norsk skovkats vægt og størrelse

Den norske skovkat er en stor kat og er normalt ikke fuldt udvokset før femårsalderen.

 • Vægt hankat: mellem 5-10 kg.
 • Vægt hunkat: mellem 3-6 kg.

Kroppen er muskuløs og lang med bagben, der er højere end forbenene. Den har et trekantformet hoved, store pelsede ører og mandelformede øjne, som alle bidrager til at give den norske skovkat dets vilde look.

Farve

Pelsen findes i næsten alle farver og mønstre. Den kan være ensfarvet eller med et mønster blandet med hvidt. Øjnene er enten grønne, guld eller kobber. Nogle hvidfarvede norske skovkatte kan have blå øjne eller tofarvede øjne med et blåt og et i en anden farve.

Pelspleje

Pelsen er lang og vandtæt med en tyk underpels, perfekt tilpasset til at overleve den kolde skandinaviske skov. Kæm den med en metalkam eller børste et par gange om ugen, for at holde den fri for knuder og filtre. Det kan være nødvendigt at børste endnu oftere om foråret, når den fælder meget. Der er normalt ikke behov for at bade en norsk skovkat, hvilket er en god ting med dens vandtætte pels.

Norsk skovkat i natur.jpg

Specielt om den norske skovkat 

Selvom den er opdrættet i skoven er den norske skovkat overraskende tilfreds med at opholde sig indendørs og behøver ikke at strejfe langt hjemmefra. Den er meget uafhængig og har en stærk personlighed - den gør som den vil, og gør det når den vil.

Takket være de skarpe, tykke og stærke kløer er det en legendarisk klatrer. Den kan klatre på klipper og er den eneste kat, der er kendt for at klatre ned ad et træ med hovedet først. Hvis du ikke kan finde din norske skovkat, skal du kigge op! Den observante kat sidder sandsynligvis på det højeste punkt i dit hjem eller i et træ, hvor den kan overvåge alle sine omgivelser.

Arvelige sygdomme

Norske skovkatte har nogle genetiske sundhedsmæssige problemer, der kan påvirke dem, disse er:

 • Hypertrofisk kardiomyopati (HCM): Dette er den mest almindelige hjertesygdom kendt for at påvirke katte og forårsager udvidelse af hjertemuskelen.
 • Hofteledsdysplasi: Dette er en defekt i hoftestikket, der øger risikoen for slidgigt. I værste tilfælde kan det føre til alvorlig halten.
 • Glykogenlagringssygdom: Dette medfører problemer med korrekt metabolisme af glukose, som i de fleste tilfælde påvirker killingen så hårdt, at de ikke lever længere end et par måneder. En gentest er tilgængelig til påvisning af bærekatte.

Foder

Den norske skovkat har brug for en passende mængde foder og næringsstoffer, for at hjælpe den med at vokse og opretholde en sund, skinnende pels. Dette er især vigtigt i de første fem år, indtil den er fuldt udvokset. Da den norske skovkat har ganske robuste kæber, er det en fordel, hvis maden er sej og skal tygges. Dette vil hjælpe den med at tygge langsommere og få den til at føle sig mæt meget hurtigere.

5 fakta om den norske skovkat

 1. Det er en træklatrer, som de fleste katte er, men denne har en tendens til at gå ned med hovedet først.
 2. Myten siger, at den nordiske gudinde Freya havde seks norske skovkatte til at trække sin tunge vogn rundt.
 3. Deres pels og krop er godt tilpasset det skandinaviske, kolde klima.
 4. For at forenkle tingene kaldes de ofte "Wegie" eller "Wedgie", der angår racens skandinaviske rødder. Det er kort for norsk, og det første "e" er et langt "e".
 5. De er sociale og intelligente katte, der passer perfekt til alle slags familier.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.