Neva masquerade

En neva masquerade er en smuk kat med en speciel punktfarvepels. Det er en kærlig lille ven med naturligt langt hår, muskuløs krop og busket hale, der giver indtryk af en mini-vildkat.

Hurtige fakta

Hver kat er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Hengivenhed

  Hvor meget hengivenhed du kan forvente.
 • Børnevenlig

  Nogle katte har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Verbal

  Hvor meget har disse katte tendens til at "snakke".

Baggrund for neva masquerade

En neva masquerade er en spids-variant af den sibiriske kat, hvilket betyder, at den har "prikker" med farve i ansigtet og poterne. Ligesom den sibiriske kat stammer neva masquerade-racen fra Rusland, og den er opkaldt efter floden Neva i Skt. Petersborg, hvor den blev udviklet et sted omkring slutningen af 1970'erne.

De sibiriske katte dukkede op omkring år 1000. De er Ruslands indfødte katte og kommer fra det kolde klima i den sibirske skov og er designet til at overleve i det barske klima. Russiske landmænd og erhvervsfolk var de primære mennesker, der passede sibirerne, da de var nødvendige for at beskytte korn og andre produkter mod gnavere.

Du har måske spekuleret på, hvorfor du aldrig har hørt om neva masquerade-katten før for nylig. Et godt svar til dette er at dens godkendelse som sin egen race først var i 2009, hvor neva masquerade blev fuldt ud anerkendt af FIFe (Fédération Internationale Féline). Neva masquerade begyndte at dukke op i mange forskellige lande omkring 2010 og bliver mere og mere populær. Dog ses de stadig ofte som den traditionelle sibiriske kat.

Personlighed

Neva masquerade og den sibiriske kat deler den samme racestandard, både i udseende og karakter. Disse intelligente katte er nysgerrige, kælne, søde, muntre og kærlige. Den er et selskabsdyr, ideel til familien og kommer meget godt ud af det med børn og andre kæledyr. Når du kommer hjem, vil den sandsynligvis give dig en varm velkomst.

Denne skønne kat er livlig, smidig og atletisk med masser af energi. De kan lære tricks og er typisk glade for at lege. Lidt tålmodighed er alt, hvad det kræver for at træne denne kloge og ivrige kat. Neva masquerades er også kendt for deres sprog med spinden og pippen. De taler meget, men det er heldigvis ikke højt.

Neva masquerades udseende, størrelse og vægt

Racen er en kraftig, mellemstor til stor størrelse kat.

Vægt:

 • Hannen varierer mellem 4,5–9 kg.
 • Hunnen er markant mindre, mellem 4-6 kg.

Som mange større katte er de sent udviklede og er først fuldt udvoksede, når de er omkring tre år.

Denne smukke race har lyseblå øjne og lang, tyk pels. De har en muskuløs krop og busket hale. Disse funktioner giver Neva masquerade et udseende som en slags mini vildkat. Deres hoveder har en afrundet form, der er proportionelt med kroppen.

Farve

Neva masquerades punktfarve er det, der gør racen virkelig speciel. Katten er typisk helt hvid, bortset fra flere "prikker" af sort, grå eller brun på poterne, ansigtet og ørerne. Denne type farvelægning kaldes ”colorpoint” i katteverdenen.

Racen mangler enzymet tyrosinase, der er ansvarligt for produktion af pigmentet melanin, hvilket resulterer i deres hvide krop. Mens nogle har sorte, grå eller brune poter, som en del af deres colorpoint, kan andre have hvide poter, på trods af deres mørke ansigt og ører.

Pelspleje

Dette er en naturlig langhåret race med et tredobbelt lag med ekstra lange beskyttelseshår, en midterpels og en overdådig underpels, der fælder en masse. Pelsen er tæt og meget blød, især på siderne af kroppen, langt på brystet, kort på nakken og skuldrene.

Selvom pelsen normalt ikke filtrer, er det nødvendigt med regelmæssig pleje for at holde kattens fælden under kontrol. Børst ofte, mindst en eller to gange om ugen for at forhindre at håret bliver sammenfiltreret og for at fjerne dødt hår.

Neva masquerade kat.jpg

Specielt om racen

Som den sibiriske kat er neva også kendt som en hypoallergen katkat. Hypoallergen betyder at det er relativt usandsynligt, at den kan forårsage en allergisk reaktion. Men det betyder ikke at katten ikke kan fremkalde allergi. Det betyder kun, at de har en lav tendens til at forårsage allergiske reaktioner. Dette skyldes at neva masquerade producerer mindre af det protein, der forårsager allergiske reaktioner.

Arvelige sygdomme

Generelt er neva masquerade en meget sund kat, men den kan have nogle sundhedsmæssige problemer. Denne kats største sundhedsmæssige problem er relateret til overvægt, som kan forværre hoftedysplasi og andre deformiteter. 

Som mange katte kan neva masquerade udvikle en hjertesygdom kaldet hypertrofisk kardiomyopati (HCM), som er den mest almindelige form for hjertesygdom hos katte og forårsager fortykkelse (hypertrofi) af hjertemuskelen.

Hør altid med opdrætteren om forældrene og killingen er testet for almindelige sygdomme inden for denne race, inden du foretager et køb. Enhver seriøs opdrætter tester alle deres avlskatte og killinger.

Foder

Som alle kattedyr er katte kødædende dyr, hvorfor de har brug for en diæt rig på protein og næringsstoffer - når man ser på fødevaremærket skal kød være øverst på ingredienslisten. God ernæring er den bedste garanti for, at din kat lever et langt og sundt liv, og du skal være bevidst omkring den mad du giver dit elskede kæledyr.

Fem fakta om neva masquerade

 1. Neva masquerade-katten er en spids-variant af den sibiriske kat, hvilket betyder, at den har "prikker" med farve i ansigtet og poterne.
 2. Disse intelligente katte er nysgerrige, søde, muntre og kærlige. De fungerer godt med børn og andre kæledyr.
 3. Neva masquerade er kendt for deres mange lyde. De er meget snakkesalige, men taler ikke højt.
 4. Neva masquerade er kendt som en allergivenlig katterace, hvilket betyder, at det er relativt usandsynligt at de skulle kunne forårsage en allergisk reaktion.
 5. Som mange store katte når neva masqurade fuld modenhed, når de er omkring tre år.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.