Maine Coon

Maine Coon, kendt som Den Milde Kæmpe, er et godt familiemedlem med et sødt og roligt væsen. Det er muligvis også den største katterace af alle.

Hurtige fakta

Hver kat er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Hengivenhed

  Hvor meget hengivenhed du kan forvente.
 • Børnevenlig

  Nogle katte har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Verbal

  Hvor meget har disse katte tendens til at "snakke".

Baggrund for Maine Coon

Som navnet antyder stammer Maine Coon fra Maine i USA. Det er en naturlig race og muligvis den ældste race, der er hjemmehørende i Amerika. Historien går tilbage til det tidlige 19. århundrede, da racen blev kendt for at være en populær musekat, gårdskat og skibskammerat.

Der er forskellige teorier om, hvordan Maine coon racen opstod. Nogle siger, at den stammer fra de langhårede katte i Skandinavien, der kom til Amerika med vikingerne og derefter blev parret med indfødte, korthårede katte. Andre siger, at racen stammer fra de kongelige katte, der tilhørte Marie Antoinette, som angiveligt sendte dem til Amerika inden sin egen planlagte flugt under den franske revolution.

Selvom det er en populær teori, er Maine Coon ikke et resultat af en parring mellem en kat og en vaskebjørn selvom ligheden er slående med sin store størrelse og buskede hale.

Maine Coon adfærd

En Maine Coons adfærd er meget afslappet og tilbagelænet. Selvom Maine Coon er kendt for at være den største af alle katteracer, fortjener den sit kaldenavn som Den Milde Kæmpe. Den har et roligt, sødt væsen og er en social kat, uden behov for at kræve din opmærksomhed.

Den nyder at følge dig rundt og er tilfreds med at observere hvad du laver på afstand. Racen er normalt er meget social og nyder dit selskab. Den venlige og afslappede race er derfor et fremragende valg af familiemedlem og har ikke noget imod børn eller hunde i din familie.

Maine Coons størrelse og vægt

Maine Coon er kendt for at være verdens største katterace. De når ikke deres fulde størrelse, før de er 3-5 år gamle, så vær forberedt på, at dit nye familiemedlem bare fortsætter med at vokse. 

 • Vægt for hanner: mellem 6–8 kg.
 • Vægt for hunner: mellem 4–6 kg. 

Kroppen er stor og muskuløs med en rektangulær form og en lang, busket hale. Hovedet skal være kvadratformet med spidse, pelsede ører, øjne placeret bredt fra hinanden og en stor halskrave.

Maine Coon som observerer.jpg

Farve

Maine Coon har en fantastisk, lang, silkeagtig pels. Pelsen består af en underpels dækket af en blank, lang og vandtæt toppels. Den brune tabbyfarve er så populær, at mange mennesker ikke ved, at Maine Coon findes i mange andre farver og mønstre.

Maine Coon findes i farverne:

 • Sort
 • Alle tabbyfarver og mønstre
 • Rød eller hvid
 • Skildpadde
 • Calico

Maine Coon pelspleje

Pelsen er ca. 5 cm lang og har en silkeagtig, blank struktur. Den er relativt let at pleje og filtrer ikke meget. At kæmme en eller to gange om ugen er dybest set det eneste, du behøver at gøre for at holde pelsen glat og silkeagtig på din Maine Coon. Brug en kam i rustfrit stål for at forhindre pelsen i at blive sammenfiltret og for at fjerne død hud, der sidder fast i toppelsen.

Maine Coon er også kendt for at kunne lide at plaske med vand, så hvis pelsen ser kedelig og beskidt ud, så kan du overveje at give din kat et bad.

Specielt om racen

Maine Coon er kendt for at have en yndig, stille pippende lyd. Den er ikke højlydt eller støjende, men vil kommunikere med dig på forskellige måder. Den pipper og spinder og er meget kommunikativ med sit kropssprog. Sørg for at lytte nøje til hvad din ven har at sige, selvom den ikke giver dig høje lyde.

Arvelige sygdomme

Maine Coon er generelt sund, men kan bære og udvikle genetiske sygdomme, der kan forårsage smerter eller nedsætte mobiliteten. De mest almindelige arvelige sygdomme er:

 • Hofteledsdysplasi: En ortopædisk tilstand, der påvirker hoften. Dette kan medføre få eller ingen smerter, men også i værste tilfælde føre til svær halten.
 • Hypertrofisk kardiomyopati (HCM): Ikke kun Maine Coons er diagnosticeret, dette er den mest almindelige form for hjertesygdom hos katte. Tilstanden forårsager forstørrelse af hjertemusklen og er arvelig. Der findes en gentest til at påvise katte der bærer genet.
 • Spinal muskulær atrofi: En genetisk lidelse, der påvirker nerverne i knoglemusklerne i bagdelen og lemmerne, som fører til muskelsvaghed og degeneration.

Foder

Når man tænker på størrelsen, kan du måske tro at din Maine Coon har brug for en hel masse mad for at opretholde sit gode helbred og energi. Men det er ikke tilfældet.

Overfodring af din Maine Coon kan føre til, at den bliver overvægtig. Maine Coon er en stor kat og har brug for et godt og nærende foder, men du behøver ikke nødvendigvis at give den særlig mad eller ekstra måltider for at holde den tilpas og i god foderstand.

5 fakta om Maine Coon

 1. Maine Coon er den største af katteracerne, men også en af de mest rolige og søde.
 2. De er gode familiemedlemmer og muntre legehoveder, selv med børn og hunde.
 3. Maine Coon er en fremragende musekat, der holder uvelkomne gæster væk.
 4. Sørg for at kæmme den elegante, lange pels en eller to gange om ugen for at holde den skinnende, silkeagtig og fri for knuder.
 5. Denne race er ikke et resultat af en parring mellem en kat og en vaskebjørn, selvom det er en populær tro.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.