Det er vigtigt, at skelne imellem øjeninfektion og øjenbetændelse (øjeninflammation). Betændelse kendetegnes ved én eller flere af følgende symptomer: rødme, hævelse, varme eller smerte. I forbindelse med en infektion opstår der som regel også en betændelse. Disse to begreber blandes tit sammen.

I modsætning til hunde, inficeres katte oftest med en virus, som endog kan være den primære årsag til øjeninfektionen. Mange katte er bærere af herpesvirus, der ligger i dvale i kroppen og kan give problemer, hvis den aktiveres. Dette kan for eksempel ske ved stresspåvirkning. Unge katte med herpesvirusinfektion kan få symptomer såsom rindende øjne, forkølelse og feber, mens ældre katte oftest får smertefulde sår af varierende grad på hornhinden og/eller blinkhinden (det vil sige den hinde, der omgiver øjet).

Katte kan også få infektioner af andre underliggende årsager. Eksempler på disse er dårlig tårekvalitet, som kan medføre et tørt øje (keratoconjunctivitis sicca), irritation i øjet på grund af øjenlåg, der krænger indad eller udad (entropion/ektropion), eller sårskader. 

Det er meget vigtigt, at finde den underliggende årsag til infektionen, så øjet ikke behandles unødigt med antibiotika. Antibiotika bør kun anvendes til behandling af bakterieinfektioner. Idet bakterieinfektioner sjældent er den primære årsag til øjensymptomerne, vil øjet kun midlertidigt bedres i løbet af behandlingsperioden, oftest på grund af medicinens rengørende og smørende effekt.

Generelle infektioner i kroppen kan også give symptomer fra øjnene, i form af øjenbetændelser

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.